A man hold up an African Giant Snail, in Selous Game Reserve, Tanzania. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onrust in Florida; Afrikaanse reuzenslak zorgt voor quarantainemaatregelen

In de Amerikaanse staat Florida zijn voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat een reuzenslak zich verder over de staat verspreidt. De Afrikaanse reuzenslak is één van de schadelijkste slakken ter wereld. Terwijl overheidsambtenaren bepaalde landbouwgebieden behandelen met bestrijdingsmiddelen, zitten de inwoners van Florida noodgedwongen in thuisisolatie.

Vaker gespot

Sinds 1966 hebben verschillende staten van de VS last van de slakken-invasie en in totaal al zo’n 10 miljoen euro in de bestrijding ervan gestoken. Vorig jaar werd de gigantische Afrikaanse slak in Amerika nog uitgeroeid verklaard na een jarenlang durende strijd tussen mensen en plagen. Maar helaas werd eind juni het dier door een tuinman weer gespot in Pasco County, de regio waar Port Richey onder valt in zuid-Florida.

Schadelijk

De Afrikaanse reuzenslakken kunnen inclusief schelp meer dan 25 centimeter lang worden en wel 700 gram wegen. Ze komen voornamelijk voor in gebieden met veel gewassen en eten zo’n vijfhonderd plantensoorten. De slak is volgens het Staatsministerie van Landbouw in Florida extra gevaarlijk, omdat het rattenpoep eet waarin een worm voorkomt die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het slijm van de slak kan tussen de gewassen komen die de bevolking vervolgens eet.

Lees ook:

Dit is hoe je hersenvliesontsteking kunt herkennen

Bestrijden

De staat heeft bepaalde gebieden met veel gewassen afgesloten, zodat deze behandeld kunnen worden met chemische bestrijdingsmiddelen tegen weekdieren. Het ministerie wil de reuzenslak nu voor eens en altijd uitroeien waardoor de mogelijkheid tot voortplanten aangetast wordt. Op dit moment worden bewoners gewaarschuwd om de slakken te melden en hun groenten grondig te wassen en te koken.

Bron: RTL Nieuws, Nu.nl, Vrt.be

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden