Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

‘Onregelmatige eettijden leiden tot overgewicht’

Uit onderzoek blijkt dat het zeker uitmaakt wanneer je eet, naast wát je eet. Volgens voedingswetenschapper Gerda Pot hebben mensen met onregelmatige eettijden vaker overgewicht. "Een calorie is niet op elk moment dezelfde calorie", legt ze uit aan NU.nl.

Volgens Pot maakt het uit wanneer je eet. "Op het ene moment gaat het lichaam anders met een calorie om dan op het andere moment. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken, onder meer bij muizen. Muizen zijn van nature nachtdieren. Overdag eten, dus tijdens hun nacht, zorgt er bij muizen voor dat ze veel dikker worden dan wanneer ze diezelfde hoeveelheid calorieën ’s nachts (hun overdag) zouden eten."

Onregelmatige eettijden? Overgewicht

Dit heeft volgens Pot alles met de biologische klok te maken. Die zorgt ervoor dat de fysiologische processen goed verlopen door het aansturen van allerlei klokken in onze organen. "Wanneer je op ongewone tijden eet, gebeurt hetzelfde als wanneer je op abnormale tijden licht ‘binnenkrijgt’. Je biologische klok raakt in de war." Een soort jetlag voor eten dus.

Pot vervolgt: "Allerlei processen raken dan verstoord. Zo kunnen de klokken van de lever en de alvleesklier die de bloedsuikerspiegel regelen uit de pas gaan lopen. En de organen die bij de spijsvertering betrokken zijn. Die zijn op het moment dat er voedsel binnenkomt dan nog niet klaar voor hun taak. Het gevolg: de vertering verloopt minder efficiënt."

Eet op dezelfde tijden

Haar advies? Op gezette tijden eten. Drie keer per dag op ongeveer dezelfde tijdstippen. Maar ook tussendoortjes zijn niet per se goed voor je biologische klok, die raakt daar ook van in de war.

Tot slot zou het überhaupt geen kwaad kunnen om eens anders naar ons eetpatroon te kijken. In de ochtend zijn we beter in het verbranden van suikers, dus juist dan zouden we koolhydraten moeten eten. Een gigantisch ontbijt is dus goed voor je! En hoe later op de dag het wordt, hoe lastiger ons lichaam het heeft met het verbranden van calorieën. ’s Ochtends en ’s middags uitgebreid eten en voor het avondeten voor een lichte maaltijd gaan is dus helemaal geen gek plan.

Bron |NU.nl

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden