null Beeld

Onregelmatige cyclus? Dit zegt het over je gezondheid

Veel vrouwen hebben wel eens last van een onregelmatige cyclus. In de meeste gevallen komt de bloeding een paar dagen later op gang en is er weinig aan de hand. Soms is er echter meer aan de hand. De afwijkende cyclus wordt dan veroorzaakt door een onderliggende aandoening.

Oorzaken onregelmatige cyclus

De oorzaken van een onregelmatige cyclus kunnen erg verschillen. Soms is een onregelmatige menstruatie een voorteken van een zwangerschap of de start van de overgang. In andere gevallen kan het duiden op endometriose, schildklierproblemen of PCOS.

Groter risico op overlijden

Hoewel niet alle oorzaken even ernstig zijn, is het toch verstandig om goed naar je lichaam te luisteren als je last hebt van een onregelmatige menstruatie. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Universiteit hebben namelijk ontdekt dat vrouwen met een onregelmatige cyclus een hoger risico lopen op vroegtijdig overlijden.

Onderzoek

De wetenschappers hielden twintig jaar lang de menstruatiecyclus van 93.775 vrouwen van verschillende leeftijden bij. Toen de vrouwen aan het onderzoek begonnen, hadden ze geen geschiedenis van kanker of hart- en vaatziekten. Gedurende de onderzoeksperiode overleden er wel 1.679 vrouwen, van wie 828 aan kanker en 166 aan hart- en vaatziekten. Op basis van die gegevens bleek dat de vrouwen met een onregelmatige cyclus een grotere kans hadden om tijdens de studieperiode te overlijden dan de groep met een regelmatige cyclus.

Leeftijd en cyclusduur

Het risico was het grootst bij vrouwen in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 22 jaar. Deze proefpersonen hadden 34 procent meer kans om te sterven gedurende het verloop van het onderzoek, dan vrouwen met een regelmatige cyclus. Andere leeftijdsgroepen liepen bij een onregelmatige menstruatie 21 procent meer risico op een vroege dood. Daarnaast maakte ook de duur van de cyclus verschil. Vrouwen met een cyclus van 32 à 39 dagen liepen 23 procent meer kans om vroegtijdig te overlijden. Bij een cyclusduur van 40 dagen, steeg dat risico tot 28 procent.

Onderliggend gezondheidsprobleem

“Een onregelmatige menstruatiecyclus kan dus wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem”, zegt dokter Hugh Taylor van de American Society for Reproductive Medicine. “Maar vrouwen moeten zich niet meteen zorgen te maken. Patiënten die er last van hebben, moeten proberen een gezond mogelijke levensstijl na te streven en alert te zijn op veranderingen in hun gezondheidstoestand. Zo kunnen al veel problemen vermeden worden.”

Wanneer naar de huisarts

Hoewel een gezonde leefstijl en een gezond gewicht kunnen bijdragen aan een regelmatige menstruatie, zijn niet alle problemen daarmee opgelost. Als je plotselinge veranderingen opmerkt in je menstruatiepatroon en je nog jonger bent dan 45 jaar is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je menstruatie langer duurt dan zeven dagen, je cyclus korter duurt dan 21 dagen of langer dan 35 dagen is het verstandig om met een arts te overleggen.

Lees ook

5 redenen waarom je menstruatie uitblijft

Bron| HLN.be

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden