Online trend zorgt voor tekort aan diabetesmedicijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Online trend zorgt voor tekort aan diabetesmedicijn Ozempic

Op social media volgen trends elkaar in rap tempo op. De ene keer gaat het om een onschuldig dansje dat iedereen doet, de andere keer gaat het om iets serieus. Zo is er nu sprake van een heuse afvalhype. Hierbij wordt diabetesmedicijn Ozempic aangeprezen als wondermiddel om af te vallen. Het grootste probleem? De trend zorgt voor tekorten.

De trend werd aangewakkerd door niemand minder dan Kim Kardashian en Elon Musk.

Ozempic is de merknaam van het medicijn Semaglutide, dat door diabetespatiënten gebruikt kan worden om bloedsuiker te verlagen. Met het medicijn kunnen diabetici insuline injecteren om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Ozempic is niet vrij te verkrijgen; je hebt er een doktersvoorschrift voor nodig. Toch doet het medicijn de ronde over onder andere TikTok. Onder de hashtag MyOzempicJourney delen mensen video’s waarin ze vertellen dat het medicijn ze geholpen heeft om kilo’s kwijt te raken.

Ozempic op doktersvoorschrift

Er is een reden dat het diabetesmedicijn alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen is: de bijwerkingen. Eén van die bijwerkingen is gewichtsverlies, waar wetenschappers al snel achter kwamen toen het medicijn op de markt kwam. Het middel bevordert niet alleen de opname van insuline, maar ook de spijsvertering. Daarnaast vermindert het de eetlust, waardoor je dus kunt afvallen. Dat heeft het bredere publiek nu ook ontdekt, waardoor deze hype ontstaan is. Mensen weten het medicijn namelijk via omwegen toch te krijgen.

Het middel werd door deze bijwerkingen ook, in aangepaste vorm, gebruikt voor mensen die obesitas hebben. Maar ook zij krijgen het middel niet zomaar. Internist-endocrinoloog Liesbeth van Rossum vertelt aan EenVandaag dat er sprake moet zijn van ernstig overgewicht, voordat je het middel mag gebruiken. “En dan nog krijg je het medicijn niet zomaar. Er wordt altijd eerst een leefstijlinterventie gedaan. Pas als dat onvoldoende effect heeft komen dit soort middelen in beeld. En daar heb je echt een medische indicatie voor nodig.”

Tekort aan diabetesmedicijn

De trend om af te vallen door middel van dit medicijn, houdt al even aan. Dat heeft ook effecten voor de levering van het medicijn: er zijn plotseling tekorten ontstaan, iets waarover ook producent Novo Nordisk zich zorgen maakt. “De lage dosering, die van 0,5 is nu zeer beperkt leverbaar en we proberen de productie zo snel mogelijk op te schalen. We zijn overvallen door de plotselinge grote vraag,” aldus een medewerker van Novo Nordisk tegen Elle.

Bron | Elle, EenVandaag, Apotheek.nl

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden