Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom je soms onhandiger bent vlak voor je menstruatie

dit-is-waarom-je-soms-onhandiger-bent-vlak-voor-je-menstruatie.jpg

Gevoelige borsten en eetbuien: vaak voel je je menstruatie ver van tevoren aankomen. Maar struikel je ook ineens over je eigen voeten of gooi je een glas drinken omver, voordat je ongesteld wordt? Er schijnt een link te zijn tussen onhandig zijn en je menstruatie.

Het ligt dus echt niet aan jou…

Hormonen, onhandig zijn en menstruatie

Lola Ross, eigenaresse van Moody Month – een app waarmee vrouwen de hormoonschommelingen tijdens hun menstruatiecyclus bij kunnen houden – legt aan Pure Wow uit waar deze ‘onhandigheid’ vandaan komt. “Het is inmiddels bewezen dat hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus zorgen voor veranderingen in bepaalde delen in de hersenen, die zijn gekoppeld aan onze leervaardigheid, emoties en ons geheugen. Voor sommige vrouwen heeft dit invloed op hun gedrag.”

Hoe kan dit?

In de periode voor de eisprong, stijgt het oestrogeen- en progesteronniveau in je lichaam. Hierdoor wordt je mentale helderheid en je coördinatie versterkt. Een paar dagen voordat je ongesteld wordt daalt dit niveau weer, waardoor je je minder scherp zult voelen. En dan wil er wel eens gestruikeld en geknoeid worden. Kleine troost: je bent dus niet écht onhandig, maar je hormonen zorgen er eventjes wél voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pure Wow
Beeld | iStock

Ook interessant