Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is het ongezond om theezakjes te hergebruiken?

is-het-ongezond-om-theezakjes-te-hergebruiken.jpg

Er wordt weleens gezegd dat het niet goed is om water voor een tweede keer te koken, maar hoe zit dit eigenlijk met theezakjes? Is het ongezond om theezakjes te hergebruiken of maakt dit niet uit?

Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, deelt haar verlossende antwoord met Gezondheidsnet.

Weinig bacteriën

Volgens de voedingsdeskundige is er niks mis met het hergebruiken van theezakjes. Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit. “Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood.”

Lees ook: dít kun je met je gebruikte theezakjes doen

Nadelen hergebruiken

Het enige nadeel aan het hergebruiken van een theezakje is dat de smaak veel minder sterk is én dat de concentratie van gunstige bioactieve stoffen wat kan afnemen. Deze stoffen in thee zorgen ervoor dat je bloeddruk lager wordt en daarmee verklein je de kans op een beroerte. Het Voedingscentrum adviseert daarom om elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Kruidenthee telt hierbij niet mee omdat deze ‘thee’ niet afkomstig is van de theeplant.

Beste manier om te hergebruiken

Mocht je nu graag je theezakjes hergebruiken maar wel gewone smaakvolle thee willen, dan kun je volgens Amanda Yiu (thee-expert en eigenaresse van theewinkel Formocha) het beste je theezakje bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie (een soort chemische reactie als er zuurstof bij komt) te voorkomen.

Bron | Gezondheidsnet, Libelle
Beeld | iStock

Ook interessant