Er wordt weleens gezegd dat het niet goed is om water voor een tweede keer te koken, maar hoe zit dit eigenlijk met theezakjes? Is het ongezond om theezakjes te hergebruiken of maakt dit niet uit?
Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, deelt haar verlossende antwoord met Gezondheidsnet.
Weinig bacteriën
Volgens de voedingsdeskundige is er niks mis met het hergebruiken van theezakjes. Sterker nog: het is hartstikke veilig. “Je kunt theezakjes zonder risico opnieuw gebruiken. Thee is namelijk niet zo gevoelig voor bacteriën,” zo legt ze uit. “Bovendien doe je het theezakje weer in kokend water, waardoor eventuele bacteriën worden gedood.”
Het enige nadeel aan het
hergebruiken van een theezakje is dat de smaak veel minder sterk is én dat de
concentratie van gunstige bioactieve stoffen wat kan afnemen. Deze stoffen in
thee zorgen ervoor dat je bloeddruk lager wordt en daarmee verklein je de kans
op een beroerte. Het Voedingscentrum adviseert daarom om elke dag 3 koppen
groene of zwarte thee te drinken. Kruidenthee telt hierbij niet mee omdat deze ‘thee’
niet afkomstig is van de theeplant.
Beste manier om te
hergebruiken
Mocht je nu graag je
theezakjes hergebruiken maar wel gewone smaakvolle thee willen, dan kun je
volgens Amanda Yiu (thee-expert en eigenaresse van theewinkel Formocha) het
beste je theezakje bewaren in een bakje met een deksel erop, om oxidatie (een
soort chemische reactie als er zuurstof bij komt) te voorkomen.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.