Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Volgens experts loop je dít gezondheidsrisico door je spijkerbroek te weinig te wassen

is-het-echt-ongezond-als-je-je-spijkerbroek-niet-vaak-genoeg-wast.jpg

Gooi jij je favoriete spijkerbroek ook het liefst zo weinig mogelijk in de was, omdat ‘ie zo lekker zit? De meningen zijn daarover verdeeld.

Want is dat wel zo hygiënisch? En wat doet het met je gezondheid?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Hoe vaak draag je een spijkerbroek

De meningen zijn nog wel eens verdeeld over hoe vaak je een spijkerbroek kunt dragen voordat ‘ie de wasmachine in moet. De één draagt ‘m totdat ‘ie zichtbare vlekken vertoont, de ander wast ‘m na drie keer dragen. Er zijn zelfs mensen die hun spijkerbroek helemaal niet wassen, om hem zo lang mogelijk mooi te houden. Maar omdat je spijkerbroek niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant vies wordt door je huid, is het misschien verstandig je broek vaker te wassen dan je zou willen. Je huid verliest namelijk zo’n 30.000 cellen per dag.

Ziek worden

De Australische Men’s Health liet er een onderzoekje onder lezers op los. Daaruit bleek dat maar liefst 23% hun broek vaker dan tien keer draagt voordat deze in de wasmand wordt gegooid. Hoe zit het dan met al die huidcellen die daarin blijven hangen? Kunnen we daar ziek van worden? Volgens Dr. Steve Xu, van de Northwestern University Feinberg School of Medicine, is dat niet het geval. Onze huid is van nature een vrij goede barrière tegen infecties van buitenaf, legt hij uit. Wanneer jij verder gezond bent, kan de binnenkant van je broek daar niks aan veranderen.

Genitale infectie

Maar, zegt Dr. Adrienne Haughton, directeur van klinische en cosmetische dermatologie bij Stony Brook Medicine, een infectie aan je genitaliën is op deze manier niet per se uitgesloten. Mensen met voetschimmel die geen sokken dragen op het moment dat zij hun ondergoed aantrekken, kunnen de schimmel via hun liesstreek naar de binnenkant van hun broek transporteren. Loop je op dat moment in een broek die al tijden de binnenkant van de wasmachine niet heeft gezien, dan geef je de schimmel kans lekker te blijven groeien. Daarnaast kan eczeem, psoriasis, een open wond of zelfs een droge huid de kans op een infectie vergroten. Ook olierestjes die door gebruik van bodylotion in de broek achterblijven, verhogen de kans op acne of folliculitis.

Hoe vaak wassen?

Eigenlijk is een richtlijn voor het wassen van je spijkerbroek dus nog knap lastig te bepalen. Volgens reinigingsspecialiste Jolie Kerr doe je er – in ieder geval – goed aan je broek tussen de vijf en tien keer dragen te wassen. Wil je de kwaliteit van je broek echt mooi houden? Was het kledingstuk dan altijd binnenstebuiten en het liefst op standje ‘handwas’.

Bron | Women’s Health, Men’s Health
Beeld | iStock

Meer artikelen van Margriet in je mail? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ook interessant