null Beeld

Ongewenst urineverlies? 30% van de vrouwen praat er liever niet over

Eén op de drie vrouwen boven de 35 krijgt te maken met urineverlies. Veel vrouwen denken dat zij de enige zijn in hun omgeving. Samen met TENA gaat Margriet met hen in gesprek.

Margriet in samenwerking met TENA

Caroline (52) is getrouwd en werkt in de horeca van een verzorgingstehuis.

Ongewenst urineverlies sinds de overgang

Sinds ze in de overgang raakte, kreeg Caroline te maken met ongewenst urineverlies. "Net na mijn bevalling, alweer 22 jaar geleden, verloor ik weleens spontaan een druppeltje. Ik ben toen met bekkenbodemoefeningen aan de slag gegaan en ging weer sporten om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Jarenlang had ik er geen last meer van, tot ik vorig jaar in de overgang kwam en weer af en toe wat urine begon te verliezen. Mijn blaas is een stuk zwakker geworden. Als ik nu voel dat ik moet plassen, moet ik meteen naar de wc, anders kan het zomaar te laat zijn."

VAN DE VROUWEN MET URINEVERLIES BESPREEKT 46% HET ONDERWERP MET HAAR VRIENDINNEN. TERWIJL 30% URINEVERLIES NIET BESPREEKBAAR VINDT.

Onregelmatig urineverlies

"Het is al voorgekomen dat het er gewoon uitliep zonder dat ik het kon ophouden, daar schrok ik wel van. Het gebeurt ook als ik hard moet niezen of lachen of tijdens het werk; soms verlies ik dan een druppeltje en heb ik er niet eens erg in. De ene keer verlies ik meer urine dan de andere, het ligt eraan hoe vol mijn blaas op dat moment is. Vooral op warme dagen, als ik veel water drink, heb ik er last van."

Een beschermd gevoel

"Tegenwoordig gebruik ik ’s ochtends altijd incontinentiemateriaal en ik heb ook altijd wat in mijn tas. Ik heb heel lang gewacht met het aanvragen van een proefpakket van TENA, omdat ik het associeerde met oudere mensen. Maar het materiaal van TENA absorbeert wel écht beter. Het dragen ervan geeft me een droog, beschermd en schoner gevoel. Vooral tijdens mijn werk in de horeca van een verzorgingstehuis, waar ik altijd druk in de weer ben, is het onmisbaar."

Urineverlies is al vervelend genoeg, dus je wilt je in elk geval zeker voelen.

Meer weten? Ga naar TENA.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden