Je ongelukkig voelen kan je sneller laten 'verouderen' dan roken, zeggen onderzoekers.  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ongelukkig zijn laat je nog sneller 'oud worden' dan roken

Als je maar gelukkig bent, toch? Een cliché dat je misschien weleens hoort. Voor veel mensen is het makkelijker gezegd dan gedaan om lekker in je vel te zitten. Uit onderzoek blijkt nu dat ongelukkig zijn er zelfs voor kan zorgen dat je ‘sneller oud wordt’ dan door roken.

Wereldwijd proberen wetenschappers met kunstmatige intelligentie een soort klok te maken waarmee je erachter komt wat je werkelijke biologische leeftijd is. Onlangs voegden ze psychologische factoren toe aan het onderzoek. De eerste tests beweerden dat de invloed van mentale problemen soms groter is dan die van fysieke gezondheidsproblemen of gewoontes zoals roken.

Leeftijd gebaseerd op jaren

Je daadwerkelijke leeftijd is gebaseerd op hoeveel jaar je al op deze aarde rondwandelt. Maar het feit dat twee mensen even vaak in hun leven een taart met kaarsjes hebben uitgeblazen, betekent niet dat hun gezondheid dan ook meteen hetzelfde is.

Onderzoekers meten sommige onderdelen van de fysieke gezondheid, denk aan het microbioom in je darmen of ontstekingsmarkers in het bloed. Ze hopen hiermee ooit te kunnen voorspellen hoe ‘oud’ of ‘jong’ iemand is in biologische jaren. Als deze voorspelling juist blijkt, kunnen experts makkelijker inzien waarom de één sneller veroudert dan de ander. Ook wordt het eenvoudig om te zien welke onderdelen van je levensstijl invloed hebben op het proces van verouderen.

Invloed van mentale gezondheid op verouderingsproces

In Amerika en Hong Kong ontwierpen onderzoekers een systeem waarmee ze een nieuwe ‘verouderingsklok’ konden maken. Hierbij werden ook meerdere psychologische gezondheidsfactoren (zoals je ongelukkig of eenzaam voelen) en bloedbiomarkers meegenomen. Met dit systeem werden in totaal 12.000 gezonde volwassenen van 45 jaar of ouder getest. De onderzoekers zagen dat ze 1,65 jaar op konden tellen bij iemands biologische leeftijd wanneer deze persoon zich ongelukkig of eenzaam voelde. Dit bleek een groter effect te hebben op het verouderingsproces dan bijvoorbeeld je geslacht, woonplaats, bugerlijke staat of dat je rookt.

Er werden acht emotionele toestanden meegenomen in dit onderzoek: eenzaamheid, rusteloosheid, depressie, hopeloosheid, angst, ongelukkig zijn, je gehinderd voelen en niet gefocust zijn.

Toen de ‘klok’ in het bijzonder werd getest op mensen die ziek zijn - zoals bijvoorbeeld patiënten met kanker of aandoeningen aan het hart - voorspelde deze heel duidelijk dat ze verder waren in het verouderingsproces dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Maar de invloed van deze ziektes voegde niet meer dan 1,5 jaar toe aan iemands daadwerkelijke leeftijd. Als je rookt voegt dat volgens dit onderzoek 1,25 jaar toe aan de veroudering. Dat is allebei minder dan de totale invloed die alle psychologische gezondheidsfactoren bij elkaar op de veroudering van een persoon hebben: 1,65 jaar versnelling.

Roken versus geestelijke gezondheid: wat is gevaarlijker?

Dit betekent trouwens niet dat het onderzoek roken als minder gevaarlijk ziet voor je gezondheid dan wanneer je je ongelukkig of eenzaam voelt. Roken blijft een grote rol spelen bij de vorming van kanker of een hartaandoening. Maar als je puur naar de voorspellingen in dit onderzoek kijkt hebben mentale problemen meer invloed op je gezondheid dan roken.

Een voorbeeld: voor een ongehuwd persoon wordt 0,59 jaar extra in jaren gerekend. Als je je bijna altijd ongelukkig voelt, komt daar 0,35 jaar bij. Voel je je regelmatig hopeloos? Dan kost dat je 0,28 jaar. Als je dan ook nog slaapproblemen hebt, kun je daar 0,44 extra jaar voor rekenen. Al deze factoren bij elkaar laten je dus sneller ‘oud worden’ dan roken alleen. De onderzoekers maken hieruit op dat het verbeteren van je geestelijke gezondheid gezien kan worden als een manier om het verouderingsproces te vertragen.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Science Alert

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden