Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wereldprimeur: 4 Nederlandse ziekenhuizen gaan ongeopende geneesmiddelen ‘hergebruiken’

woman-taking-pills-close-up.jpg

Een wereldprimeur: vier Nederlandse ziekenhuizen gaan dure, ongebruikte medicijnen tegen kanker alsnog aan patiënten geven. Momenteel worden geneesmiddelen, die wel uitgegeven maar niet gebruikt zijn, weggegooid.

Dat die medicijnen in de prullenbak belanden, is natuurlijk heel zonde. Zeker als je hoort dat het over maar liefst honderd miljoen euro aan geneesmiddelen gaat, die niet meer gebruikt worden.

Ongebruikte medicijnen weggegooid

Veel patiënten gebruiken minder medicijnen dan zij van de apotheek ontvangen hebben. Bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen die ontstaan, of omdat het medicijn niet goed aanslaat. Zelfs als je die ongebruikte medicijnen terugbrengt naar de apotheek, moeten die volgens de huidige wetgeving weggegooid worden. Er bestaat namelijk altijd het risico dat het middel niet goed bewaard is thuis, en dat het medicijn daarom niet goed meer werkt. Maar daar gaat nu mogelijk verandering in komen.

Lees ook:
Veelbelovende nieuwe kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar

Proef in vier ziekenhuizen

Met een nieuwe proef gaan vier Nederlandse ziekenhuizen de medicatie van patiënten, die thuis medicijnen overhouden, opnieuw gebruiken. Het Radboudmc, Jeroen Bosch ziekenhuis, St. Antonius ziekenhuis en UMC Utrecht starten met dit onderzoek, waarbij in eerste instantie alleen dure geneesmiddelen, die ingezet worden ter behandeling van kanker, ‘hergebruikt’ worden. De prijs van die middelen kan soms flink oplopen: soms tot wel duizenden euro’s per verpakking. En juist bij deze medicatie komt het vaak voor dat patiënten moeten wisselen van middel.

Strenge controle van ongebruikte medicijnen

Natuurlijk krijgen patiënten die ongebruikte medicijnen niet zonder controle aangeboden voor hergebruik. Er gelden strenge eisen, voordat de middelen door mogen naar de volgende patiënt. Ook doet een apotheker een kwaliteitscontrole voor ze doorgaan. De medicijnen zijn al bij uitgifte op een slimme manier verpakt. Zo wordt er een temperatuurchip toegevoegd en is de verpakking verzegeld. Wanneer er overgebleven medicijnen zijn, worden deze door de apotheek verzameld en worden de chip en verzegeling gecontroleerd. Is alles in orde en zijn de geneesmiddelen nog houdbaar? Dan kunnen ze voorgeschreven worden aan een andere patiënt. In eerste instantie zal deze proef een jaar duren; dan wordt er gekeken naar of ook andere medicatie meegenomen kunnen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | Radboud UMC
Beeld | Getty Images

Deze week ligt Margriet 12 in de winkel, met Bibian Mentel als gasthoofdredacteur. Een enorme eer, vinden wij. Het nummer is een kijkje in haar leven, en zoals Bibian zelf zegt: “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.” Het nummer ligt nu in de winkel en is te bestellen via deze link.

Ook interessant