null Beeld

Onderzoekers zetten belangrijke stap in ontwikkeling medicijn tegen hersenziekten

Wetenschappers zijn weer een stapje dichter bij het ontwikkelen van medicijnen tegen diverse hersenziekten zoals epilepsie. Een Amerikaanse celbioloog is er namelijk als eerste in geslaagd om menselijke hersencellen te kweken die dezelfde hersengolven tonen als een ongeboren baby.

Voor je nu een beeld in je hoofd hebt van een enorm menselijk brein in een laboratorium: het gaat slechts om een minuscuul stukje hersenweefsel, ter grote van een speldenknop.

Hersengolven

Celbioloog Alyssson Muotri en zijn team maakten het weefsel uit menselijke huidcellen met chemische signaaltjes, die werden omgezet in hersencellen. Vervolgens lieten ze dit weefsel in een aantal weken in een schaaltje groeien. Al twee maanden was er sprake van een eerste ‘hersenactiviteit’. Nog acht maanden later was er volgens de onderzoekers sprake van stabiele en veelzijdige hersengolven.

Weefsel voor onderzoek

Omdat de hersenen niet verbonden zijn met andere zintuigen, gaan wetenschappers er vanuit dat de hersencellen niet kunnen denken. Daarnaast is er ook geen sprake van hersengebieden of hersenstructuren. “Het zijn maar stukjes weefsel, het is nodig om in detail te kunnen onderzoeken wat er precies gebeurt in levend menselijk hersenweefsel”, benadrukt Muotri. “Mogelijk hebben deze hersengolven niets te maken met de activiteit in echte hersenen. Maar ik weet wel dat deze technologie het in zich heeft om de levens te veranderen van miljoenen mensen die lijden aan neurologische aandoeningen."

Lees ook

Eerste 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel

Oplossing voor vele neurologische aandoeningen

Muotri hoopt met deze doorbraak in de toekomst meer kennis te vergaren van hersenaandoeningen zoals autisme en migraine. Daarnaast kan het weefsel een rol spelen in het ontwikkelen van medicijnen tegen neurologische ziekten als epilepsie. “Er zijn veel aandoeningen waarbij de structuur van de hersenen zelf onveranderd is, maar waarbij de defecten in de netwerken en circuits zitten, dat zien we aan de hersengolven bij een EEG-scan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant, New York Times

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden