null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers wéér een stapje dichter bij medicijn tegen Alzheimer

Onderzoekers komen steeds meer te weten over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Afgelopen week verscheen er een onderzoek in het vakblad Nature Communications waaruit bleek dat de ziekte mogelijk kan worden onderdrukt door het blokkeren van een bepaald eiwit.

Deze blokkade zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat de ziekte wordt afgeremd.

Steeds meer mensen met een hersenziekte

Onlangs werd bekend dat het aantal Nederlanders met hersenziekten zoals dementie de komende jaren explosief zal stijgen. Ook wereldwijd zijn deze ziekten een groot probleem. Zo’n 45 miljoen mensen lijden daarbij aan de ziekte van Alzheimer. Deze ziekt verloopt procesmatig en zorgt voor een steeds slechtere werking van het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Hoewel er al jaren onderzoek wordt gedaan, is er nog steeds geen medicijn gevonden.

De rol van het eiwit bij Alzheimer

Uit eerdere onderzoeken bleek dat een opeenstapeling van bepaalde eiwitten, amyloïd-bèta-eiwitten genaamd, de oorzaak zijn voor de klachten die horen bij Alzheimer. Maar hoe en waarom dit gebeurt, is niet bekend. Onderzoekers van de Case Western Reserve University denken nu dat het opstapelen van die eiwitten wel kan worden versterkt door een gen met een ander eiwit, dat de bijzondere naam ‘aggregatin’ draagt. Nadat ze het gen en eiwit hadden ontdekt, besloten ze het te injecteren in een aantal muizen. Vervolgens bleek dat het eiwit amyloïd-bèta in de hersenen van de muizen snel toenam. “Dit gebeurde omdat aggregatin zich direct aan de amyloïd-bèta-eiwitten bindt”, leggen de onderzoekers uit. “Hierdoor wordt de vorming en de samenklontering vergemakkelijkt.”

Lees ook

Medicijn in de maak dat Alzheimer mogelijk afremt: ‘Dit is een mega stap’

Nieuwe risicofactor

Om die reden besloten ze het eiwit vervolgens weg te halen bij een andere groep muizen. Zoals verwacht, bleek het effect precies het tegenovergestelde: de cognitieve vaardigheden van de beestjes namen plots toe en de ontstekingen in de hersenen namen af.

Hieruit blijkt volgens de onderzoekers dat de ziekte van Alzheimer mogelijk kan worden afgeremd door een medicijn te ontwikkelen dat aggregatin afremt. “Op basis van onze gegevens kan dit eiwit een nog niet-herkende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer zijn.” Het is dan ook een veelbelovend nieuw doelwit voor onderzoekers om de verwoestende ziekte uit te bannen. Zo ver is het alleen nog lang niet. Eerst zal de werking van het eiwit bij mensen moeten worden getest. Maar voorzichtige hoop, is er al wel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden