Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers waarschuwen voor te hoge dosis vitamine B12: ‘grotere kans op sterfte’

vitamine-b12.jpg

Dat een gebrek aan vitamine B12 kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, is algemeen bekend. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een té hoge dosis van vitamine B12 ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed hebben namelijk een grotere kans om te sterven, zo waarschuwen wetenschappers van het UMCG in Groningen.

Klachten bij tekort

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees en melk. Mensen die er te weinig van binnenkrijgen, kunnen last krijgen van neurologische klachten zoals: tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.

Lees ook: deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Te hoge dosis vitamine B12 wél schadelijk

Je zou dan ook denken dat je er maar beter te veel dan te weinig van kunt binnenkrijgen, maar niets is minder waar. De gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet, is met de uitkomsten van dit onderzoek niet langer houdbaar’, zo stellen de onderzoekers.

Oppassen geblazen

Mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen, moeten volgens de onderzoekers dan ook oppassen. Bij het onderzoek waren meer dan 5500 mensen betrokken. De uitkomsten ervan zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Jama Network Open.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant