null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoekers: vrouwen die dít doen komen niet aan in overgang

Veel vrouwen worden een beetje dikker als ze in de overgang raken. De hormonale veranderingen kunnen je metabolisme namelijk beïnvloeden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt echter dat vrouwen die dít doen, helemaal niet aankomen.

Voor hun studie volgden onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh vijf jaar lang ruim vijfhonderd vrouwen die bijna in de overgang zouden komen Hieruit bleek dat vrouwen die minder waren gaan eten en regelmatiger waren gaan bewegen nadat zij in de overgang waren gekomen, vijf jaar later nog keurig op gewicht waren óf zelfs waren afgevallen. Ook hun buikomvang was aanzienlijk kleiner gebleven dan die van de vrouwen die niet anders waren gaan eten of bewegen.

De diëtist: '1500 calorieën per dag is voor veel vrouwen de max'

In het algemeen geldt dat als je eenmaal in de overgang zit en je graag op gewicht wilt blijven, je zo'n tweehonderd calorieën per dag minder zou moeten gaan eten dan je gewend bent. Volgens diëtiste Ukie Harkema zou het voor veel vrouwen zelfs beter zijn om niet meer dan vijftienhonderd calorieën per dag te nuttigen, ook vóór de overgang. Volgens het Voedingscentrum hebben vrouwen echter gemiddeld tweeduizend calorieën per dag nodig. "Maar dat is wel afhankelijk van je leeftijd en hoe actief je bent," relativeert Harkema. "De behoefte aan calorieën neemt tussen je dertigste en tachtigste levensjaar bovendien met de helft af. Veel vrouwen voorbij de veertig komen met tweeduizend calorieën gewoon aan.”

Kleine veranderingen kunnen al helpen

Volgens het Voedingscentrum kunnen kleine veranderingen je al helpen om op hetzelfde gewicht te blijven na je vijftigste. Bijvoorbeeld door net iets minder producten te eten die koolhydraten bevatten. Heb je vaak zin in iets lekkers? Deze behoefte gaat meestal gewoon over, dus wacht eerst een kwartier tot een half uur voordat je toegeeft aan je lekkere trek. En anders zijn er nog altijd deze 5 echt nuttige tips bij lekkere trek.

Bron| The Journal Times

Tekst | Rianne Marijs

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden