Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers kunnen straks mogelijk uit ons bloed aflezen of we gezond oud worden

oud-worden.jpg

Nederlanders worden steeds gezonder oud, werd onlangs bekend. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Een nieuw Brits onderzoek heeft mogelijk aangetoond dat er een manier is waarop we kunnen voorspellen wie er gezond oud wordt.

De vraag blijft natuurlijk, of we dat wel vooraf willen weten..

Levensverwachting voorspellen

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen op de wereld neemt de gemiddelde levensverwachting steeds verder toe. We worden gemiddeld ouder dan een paar decennia geleden. Daarnaast blijven we langer fit. Toch krijgen we allemaal, vroeg of laat en in meer of mindere mate, te maken met gezondheidsbeperkingen. Natuurlijk spelen genetische aanleg, voeding en levensstijl hier een belangrijke rol in. Britse wetenschappers vroegen zich af of er daarnaast ook andere factoren zijn die kunnen voorspellen of we vitaal oud worden.

Bloed voorspelt kwetsbaarheid

Wetenschappers van de Universiteit van Strathclyde onderzochten bloedmonsters van 1191 proefpersonen tussen de 56 en 74 jaar. Van een deel van deze groep (786 mensen), werd vier jaar later nog een keer bloed afgenomen en opnieuw onderzocht. De gegevens werden vervolgens vergeleken met bloedmonsters van 1200 ouderen. Hieruit bleek dat er 12 bloedmoleculen zijn die mogelijk de mate van kwetsbaarheid kunnen voorspellen als we ouder worden.

Lees ook
Vrouw (102) zweert bij elke avond chips eten om zo oud te worden als zij

Ongezond oud worden voorkomen

Het Britse onderzoek is op z’n zachtst gezegd opvallend, omdat er tot nu toe nooit eerder onderzoek naar dit onderwerp was gedaan. Volgens hoofdauteur Nicholas Rattray, is dit slechts het begin van een dieper onderzoek naar de voorspelbaarheid van het verouderingsproces. Hij hoopt hiermee niet alleen ongezond out worden te voorkomen. Ook denkt hij dat de resultaten mogelijk voor artsen van belang kunnen zijn. Wanneer doktoren weten of iemand moleculen in het bloed heeft die duiden op kwetsbaarheid, zouden ze beter kunnen inschatten of een patiënt bepaalde zware behandelingen aankan. Zo niet, dan kan er misschien beter worden gekeken naar gepersonaliseerde alternatieven.

Zorgen we er in de tussentijd voor dat we niet alleen gezond, maar ook gelukkig oud worden?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Nature
Beeld | iStock

Ook interessant