null Beeld

Onderzoekers vinden verband tussen planten en vertraging van verouderingsproces

De oudste plant ter wereld is een plant genaamd Methuselah, een dennenboom van maar liefst vijfduizend jaar oud. Wetenschappers vragen zich hierdoor af of wij mensen niet een heleboel van planten kunnen leren wanneer het op (gezond) oud worden aankomt.

Een nieuw onderzoek van de Texas A&M University is in deze vraag gedoken en heeft een belangrijke ontdekking gedaan.

Veroudering cellen

De wetenschappers ontdekten dat planten een bepaald telomerase-enzym bevatten dat erg lijkt op een enzym met dezelfde functie in mensen. Telomeren zijn er om onze cellen te beschermen tegen veroudering en spelen daarom een grote rol in onze levensverwachting. Iedere keer dat onze cellen zich splitsen, worden deze telomeren een stukje kleiner. Uiteindelijk kunnen ze dus niet meer voorkomen dat onze cellen verouderen en uiteindelijk afsterven.

Vertraging verouderingsproces

De telomerase-enzymen helpen dit proces te vertragen en zorgen ervoor dat onze telomeren minder snel klein worden, waardoor we dus ook minder snel verouderen. Tot nu toe wisten we vrijwel niets over hoe we de aanwezigheid van telomerase-enzymen in ons lichaam konden vergroten. Het feit dat planten ze ook hebben, die blijkbaar een stuk beter hun werk doen, kan de wetenschap helpen de telomerase-enzymen beter te begrijpen.

Andere aandoeningen

Dat wordt dus de volgende stap: verder onderzoek naar de enzymen in planten, en kijken wat deze kunnen betekenen voor mensen. En niet alleen het verouderingsproces kan hierdoor beïnvloed worden, ook mensen met ziektes die gekoppeld zijn aan telomeren kunnen hier baat bij hebben. Dit zijn aandoeningen als beenmergfalen, longfibrose en leverfalen.

Bron | Mindbodygreen

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden