null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoekers vinden mogelijke oorzaak voor prikkelbare darm syndroom

Zo’n tien

procent van de Nederlanders heeft last van het prikkelbare darm syndroom, een

aandoening waarbij diverse – vaak onverklaarbare – darmklachten ontstaan. Onderzoekers hebben nu een

nieuwe, mogelijke oorzaak voor deze aandoening gevonden: een bacterie kan de boosdoener zijn.

Na onderzoek denken wetenschappers van de University of Gothenberg in Zweden dat de bacetriegroep brachyspira de oorzaak kan zijn voor een aantal symptomen van het prikkelbare darm syndroom.

Onduidelijke oorzaak prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), vroeger vaak een spastische darm genoemd, treft ongeveer tien procent van de Nederlanders. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van deze aandoening dan mannen. Maar de oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom is nog steeds uitduidelijk: vaak wordt de diagnose gesteld als andere mogelijke oorzaken uitgesloten zijn. En juist omdat de reden voor het ontstaan van PDS onduidelijk, is het lastig te behandelen.

Microbioom

Maar daar kan nu verandering inkomen, zeggen Zweedse onderzoekers, die mogelijk een oorzaak voor het prikkelbare darm syndroom ontdekt hebben. Eerder werd al duidelijk dat de juiste balans in je microbioom (de verzameling bacteriën in je darmen) heel belangrijk is. De kans dat je het ontwikkelt is bijvoorbeeld groter wanneer je net voedselvergiftiging of buikgriep gehad hebt. Daarop bouwend gingen de onderzoekers aan de slag met het bestuderen van de specifieke bacteriën in de darm.

Lees ook:

FODMAP-dieet: wat is het en helpt het echt bij een prikkelbare darm?

Bacterie

Eerder werd al gekeken naar de bacteriën in de ontlasting van PDS-patiënten, maar voor dit onderzoek namen ze het slijmvlies dat in de dikke darm zit onder de loep. Er werd gekeken naar de verschillen in bacteriën die gevonden werden bij mensen met de aandoening, en mensen die geen onverklaarbare darmklachten hebben. Daarin vonden ze een duidelijk verschil: bij mensen met PDS kwam de brachyspira-bacterie aanzienlijk vaker voor. Ruim dertig procent van de mensen met het prikkelbare darm syndroom had deze bacterie in hun darmen, terwijl niet één van de personen zonder klachten dit had. Vooral bij mensen die diarree hadden als symptoom van PDS kwam de bacterie veel voor.

Verschillende subgroepen

Het is volgens de onderzoekers dan ook aannemelijk dat die bacterie mogelijk een (gedeeltelijke) oorzaak is voor het prikkelbare darm syndroom. De bacterie kan invloed hebben op de opname van vloeistoffen in de dikke darm, waardoor de diarree waar veel mensen met PDS last van hebben ook te verklaren is. Het is volgens de onderzoekers ook mogelijk dat er verschillende subgroepen zijn onder de mensen met het prikkelbare darm syndroom, die allemaal een net andere onderliggende bacterie als oorzaak hebben.

In vervolgonderzoek hopen de wetenschappers de link tussen bacteriën in de darm en het prikkelbare darm syndroom bevestigen. Aan de hand daarvan hopen ze medicatie te kunnen ontwikkelen voor de vervelende aandoening.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily, Maag Lever Darm Stichting

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden