Margriet logo
null Beeld

Onderzoekers vinden ‘baanbrekende’ nieuwe behandeling tegen kanker

Onderzoekers hebben een nieuwe therapie ontwikkeld, die volgens hen over een aantal jaar kan leiden tot een betere behandeling van kanker. Ook andere ernstige aandoeningen zouden baat hebben bij deze soort immunotherapie.

Wetenschappers van deTU Eindhoven (TU/e) deden de studie met onder anderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en andere instituten uit Europa en de Verenigde staten. Ze spreken van een “baanbrekend onderzoek” dat veel kan betekenen voor kankerpatiënten in de toekomst.

Een belangrijke stap in kankeronderzoek

Volgens onderzoeksleider Willem Mulder, verbonden aan TU/e, zijn de resultaten “een belangrijke stap vooruit" in de wetenschap. De nieuwe techniek kent volgens Mulder een groot aantal mogelijke toepassingen. Daaronder valt de behandeling van kanker, maar mogelijk ook andere ernstige aandoeningen.

Nanobiologische therapie

De nieuwe therapie heet 'nanobiologische therapie' en werkt door het aangeboren immuunsysteem te trainen. Door dat immuunsysteem op die manier in te zetten tegen bijvoorbeeld tumorcellen, kan het lichaam deze zelf uitschakelen. Uit onderzoek blijkt dat het bij muizen met huidkanker werkt. Ook apen lijken de behandeling tot nu toe goed te verdragen. Binnen twee tot vier jaar hopen de onderzoekers te starten met het testen van de effectiviteit van deze nieuwe therapie tegen kanker bij mensen.

Lees ook:

‘Lange wachttijden voor nieuwe kankermedicijnen kosten mensenlevens’

Cellen trainen

Dat het aangeboren immuunsysteem getraind kan worden, is nog niet zo lang bekend in de wetenschap. Van dat gegeven is in het onderzoek gebruikgemaakt. Lange tijd werd gedacht dat ons natuurlijke afweersysteem geen geheugen heeft, maar dat blijkt niet te kloppen. Het aangeboren immuunsysteem blijkt wél dingen langere tijd te kunnen 'onthouden'. Dat doet 'ie bijvoorbeeld ook bij bepaalde vaccinaties, zoals het BCG-vaccin dat je lijf beschermt tegen tuberculose.

Kankercellen bestrijden

Door die ‘training’ kunnen zogenaamde voorlopercellen uit je beenmerg worden geprogrammeerd om bepaalde taken uit te voeren. Onderzoekers slaagden er bijvoorbeeld in om cellen zodanig te trainen, dat ze tumoren konden veranderen. Door die verandering kan het aangeboren immuunsysteem de kankercellen zelf bestrijden. Het zal nog wel wat jaren duren voor deze behandeling voor iedereen beschikbaar is. maar de ontwikkeling klinkt al wel heel hoopgevend.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, TU Eindhoven

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden