Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: ook mannen hebben een biologische klok

baby-hand.jpg

Van vrouwen is al heel lang bekend dat de kans op complicaties toeneemt wanneer de toekomstige moeder 35 jaar of ouder is. Maar ook mannen kunnen hun kinderwens beter niet al te lang uitstellen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Uit de resultaten van een onderzoek aan de Amerikaanse Rutgers University blijkt namelijk, dat kinderen van mannen die op hogere leeftijd vader worden, een groter risico hebben op afwijkingen. En dat terwijl mannen de laatste jaren op steeds hogere leeftijd kinderen krijgen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat 5,15 % van de Nederlandse pasgeborenen een vader ouder dan 45 heeft. Twee decennia geleden was dat nog 2,60 %.

Lichamelijk en geestelijk

De onderzoekers analyseerden de gegevens uit diverse onderzoeken van de afgelopen veertig jaar. Daaruit bleek, dat de kwaliteit van het sperma elk jaar achteruitgaat, waardoor de kans op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte toeneemt. Ook na de geboorte lopen de baby’s van oudere vaders een hoger risico op bepaalde aandoeningen, zoals een aangeboren hartafwijking, een beroerte, een laag geboortegewicht, maar ook de kans op cognitieve stoornissen en psychische aandoeningen. Zo is de kans bij vaders, ouder dan 50, jaar 1 op 47 dat het kindje schizofrenie krijgt, tegenover 1 op 141 bij mannen die voor hun 25ste een kindje krijgen.

Vruchtbaarheid neemt af

Het was al langer bekend dat, net als bij vrouwen de vruchtbaarheid afneemt, al is het in mindere mate. “Als mannen ouder worden, neemt de kans op genetische afwijkingen in het zaad toe. Het is dus niet gek dat dat invloed kan hebben op het nageslacht”, legt hoofdonderzoeker Gloria Bachmann uit. Daarnaast zou de natuurlijke afname van het testosterongehalte bij ouder wordende mannen een belangrijke rol spelen.

Bijtijds invriezen

De onderzoekers adviseren mannen die hun kinderwens nog even willen uitstellen, hun zaad daarom al vanaf hun 35ste levensjaar te laten invriezen. Daarnaast stellen ze, dat artsen mannen en hun partners beter moeten informeren over de risico’s van het krijgen van kinderen op hogere leeftijd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief  

Bron| Mauritas
Beeld| iStock

Ook interessant