null Beeld

Onderzoekers ontdekken mogelijk verband tussen cholesterol en alzheimer

Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat het verlagen van het cholesterolgehalte in de hersenen kan helpen om de ziekte van Alzheimer te verlichten of zelfs te voorkomen.

In Nederland lijden zo’n 270.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Elk jaar groeit deze groep met zeker vijf- tot zevenduizend nieuwe patiënten.

Afstervende cellen

Maar deze doorbraak van het onderzoek, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell, biedt nieuwe mogelijkheden. Met behulp van een gloednieuwe genetische techniek ontdekte de groep onderzoekers dat een ophoping van cholesterol in de hersencellen leidt tot een opeenstapeling van schadelijke alzheimereiwitten. Die eiwitten verstoren de communicatie tussen de hersencellen, waardoor ze afsterven, met dementie als gevolg.

Nieuwe weg

Neurobioloog en alzheimer-onderzoeker dr. Rik van der Kant van de Vrije Universiteit in Amsterdam denkt dat de ontdekking ‘een nieuwe weg kan zijn, die nu wordt ingeslagen.’ De onderzoekers hopen binnen een tot twee jaar een cholesterolremmer te kunnen testen op alzheimerpatiënten.

Niet elk middel werkt

Het was al eerder bekend dat verlaging van cholesterol tot een verlaagde kans op alzheimer kan leiden, maar bij eerdere onderzoeken ging het alleen om cholesterol dat niet in de hersenen belandt. “Cholesterolverlaging voor het lichaam is een wat ander verhaal voor de hersenen. Niet elk middel dat voor het lichaam werkt, kan doordringen tot het brein. Dat komt door de zogeheten ’bloed-hersenbarrière’, die letterlijk de beschermende grens vormt tussen de hersenen en de rest van het lichaam,” legt Van der Kant uit.

Hiv-medicijn

In dit huidige onderzoek zijn er zestienhonderd medicijnen getest en de onderzoekers hebben er één kunnen ontdekken dat ook tot de hersencellen doordringt. Het gaat om het bestaande hiv-medicijn Efavirenz. ”Dat middel zou een potentieel medicijn kunnen zijn om alzheimer mee te behandelen,” stellen de onderzoekers.

Bron | De Telegraaf, Cell Stem Cell, Alzheimer-Nederland.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden