Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers ontdekken manier om geheugenverlies te herstellen

neurons.jpg

Dementie is wereldwijd een groeiend probleem. Ieder jaar worden er meer mensen gediagnostiseerd met deze ziekte, die de gezondheid van de hersenen aantast. De gevolgen hiervan zijn altijd onomkeerbaar geweest, maar daar komt nu misschien verandering in.

Onderzoekers van de Northwestern-universiteit in de Amerikaanse staat Illinois is het namelijk gelukt om de symptomen van leeftijdsgerelateerd geheugenverlies te verhelpen.

Elektromagnetische schokjes

Voor de studie werd gebruikgemaakt van transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Dit houdt in dat er elektromagnetische schokjes in het geheugencentrum van de hersenen, de hippocampus, worden gegeven. Dit deel van de hersenen gaat met de jaren langzaam achteruit, waardoor het geheugen minder goed werkt.

Geheugentesten

De deelnemers, bestaande uit zowel jongere als oudere volwassenen, moesten aan het begin van de studie een geheugentest doen. De jongere deelnemers hadden 55% van de test goed ingevuld, terwijl dit bij de oudere deelnemers maar 40% was. Vervolgens ondergingen de oudere deelnemers magnetische stimulatie van hun hersenen gedurende vijf dagen per week, twintig minuten per dag. Een dag na de laatste stimulatie moesten de deelnemers de geheugentest opnieuw maken. En wat bleek? Ze konden hem nu net zo goed invullen als de jongere volwassenen.

Geen verschil

“Het geheugen van de oudere deelnemers ging zo sterk vooruit, dat we eigenlijk geen verschil meer zagen met dat van de jongere deelnemers,” vertelt onderzoeker Joel Voss. Het lijkt er dus op dat dit soort stimulatie van de hersenen het geheugen weer kan verbeteren, terwijl dit voorheen nog niet is gelukt.

Hoop voor de toekomst

Toch is er nog meer onderzoek nodig: het is namelijk nog niet bekend hoelang de verbetering blijft duren. Deze methode kan dus nog niet effectief worden ingezet om dementie te behandelen, maar het geeft wel hoop voor de toekomst. Voss gaf aan dat hij in zijn volgende onderzoek dezelfde stimulatie wil toepassen op deelnemers die een beginnende fase van de ziekte van Alzheimer hebben.

Meer lezen?
Hoe zeewier kan helpen om alzheimer tegen te gaan

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Ook interessant