null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers: met deze voedingsstijl eet je nooit meer te veel

Heb je de neiging om vaker op te scheppen dan nodig is? Dan kan het misschien helpen om een ander voedingspatroon aan te nemen. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat een mediterraans dieet zou helpen om overeten te voorkomen.

De onderzoekers van de Amerikaanse Wake Forest School of Medicine deden een onderzoek bij apen die qua gedrag veel op mensen lijken. Een deel van de groep werd op mediterraans dieet gezet en de andere apen kregen een Westers dieet. De apen in de eerste groep bleken een stuk relaxter met het beschikbare voedsel om te gaan dan de tweede groep. Ze kozen ervoor om niet al het beschikbare voedsel dat hen werd aangeboden op te eten. Volgens de wetenschappers waren de apen daardoor beter in staat om een normaal gewicht te handhaven.

Eerlijk experiment

"Ter vergelijking, de dieren die een Westers dieet kregen, aten veel meer dan ze nodig hadden en werden zwaarder," zegt hoofdonderzoeker Carol A. Shively. Volgens de professor is dit het eerste onderzoek naar de effecten van beide voedingspatronen op obesitas-gerelateerde ziekten op basis van eerlijke experimenten. Eerder onderzoek naar de effecten van het type dieet op de calorie-inname was grotendeels gebaseerd op onderzoek dat berustte op zelfgerapporteerde voedselinname van mensen, die vaak onbetrouwbaar is.

Menselijke voeding

Het experiment van de Amerikaanse onderzoekers duurde zo’n 38 maanden. Deze tijd staat voor een apenleven gelijk aan negen mensenjaren. De voedingsschema’s van beide diëten waren zo samengesteld dat ze menselijke voeding van beide diëten goed weerspiegelden. Het Westerse dieet bevatte daarbij eiwit en vet dat grotendeels afkomstig was uit dierlijke bronnen. Het mediterraanse dieet bestond voornamelijk uit voeding afkomstig van plantaardige bronnen. De verhoudingen van vet, eiwit en koolhydraten waren in beide voedingsschema’s gelijk. Voorafgaand aan het onderzoek werden de apen gewogen en werd hun lichaamsvet opgemeten. Daarna mochten de apen zoveel eten als ze wilden.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Leververvetting

Volgens de wetenschappers is dit onderzoek het bewijs dat een mediterraan dieet beschermt tegen overeten en alle nadelige gezondheidseffecten die daarmee gepaard gaan, zoals obesitas en diabetes. Het mendeliaanse dieet beschermt volgens de onderzoekers ook tegen leververvetting (NAFLD). Een aandoening die veel voorkomt in Westerse landen en vaak het gevolg is van een leefstijl met weinig lichaamsbeweging en calorierijke voeding. De verwachting is dat tegen 2030 een derde van de volwassenen in de Verenigde Staten last heeft van deze aandoening. Leververvetting kan onder meer leverkanker veroorzaken. "We hopen dat onze bevindingen mensen ertoe aanzetten gezonder voedsel te eten en dat het de gezondheid van de mens verbetert," besluiten de onderzoekers.

Lees ook

5 redenen waarom afvallen maar niet lukt

Bron| MedicalXpress

Beeld|iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden