null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers: getrouwde mensen worden minder snel dement

Ben je getrouwd? Dan hebben we goed nieuws: uit onderzoek is gebleken dat dit de kans op dementie verkleint. Voor mensen die gescheiden zijn is het risico echter twee keer zo groot.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University. Zij volgden veertien jaar lang meer dan 15.000 deelnemers, allemaal 52 jaar of ouder. Professor Hui Liu, hoofdonderzoeker, legt uit dat de burgerlijke staat een belangrijke sociale factor is die invloed heeft op dementie.

Getrouwd of vrijgezel

Voor het onderzoek werd iedere twee jaar het cognitief functioneren van de deelnemers getest. Uit de resultaten bleek dat getrouwde mensen cognitief minder snel achteruit gingen dan vrijgezelle mensen. Mensen die wel getrouwd waren geweest, maar nu weer vrijgezel waren, hadden juist last van versnelde achteruitgang.

Mannen en vrouwen

Gerelateerde factoren zoals chronische aandoeningen of ongezond gedrag waren wel van invloed op getrouwde en gescheiden mensen, maar niet op vrijgezelle mensen. Gescheiden mannen gingen over het algemeen sneller achteruit dan gescheiden vrouwen.

Toekomstig onderzoek

Wat dit betekent voor het onderzoek naar dementie, is nog niet helemaal duidelijk. Professor Liu denkt dat op deze manier kwetsbare groepen beter geïdentificeerd kunnen worden, wat belangrijk is voor toekomstig onderzoek naar strategieën om het risico op dementie te verkleinen.

Bron | Womanandhome.com

Beeld | iStock

null Beeld

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Hij staat vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestellen kan hier.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden