Onderzoekers: er zijn drie soorten long covid Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers: er zijn drie soorten long covid

De nasleep van corona verschilt per persoon. De een heeft na een aantal weken nergens meer last van, terwijl de ander langdurig last blijft houden van vermoeidheid, benauwdheid en concentratieproblemen. Over die laatste groep, de long covidpatiënten, is nog veel onduidelijk. Britse wetenschappers besloten hier onderzoek naar te doen en hebben vastgesteld dat er drie soorten long covid zijn, met elk eigen symptomen.

Aan dit onderzoek van King’s College in Londen, de Zoe Health Study, deden 1459 mensen mee die langer dan 84 dagen covid-klachten hadden (dit wordt klinisch gezien als long covid). Via een app rapporteerden zij hun symptomen die op corona wijzen.

Drie soorten long covid

Uit het onderzoek is gebleken dat long covid zich bij iedere patiënt anders uit. Maar deze patiënten zijn wel onder te verdelen in drie verschillende groepen. De eerste en grootste groep had last van neurologische symptomen. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, hersenmist en hoofdpijn. Dit komt met name voor bij patiënten die de alfa- en delta-variant gehad hebben. De tweede groep had last van ademhalingssymptomen, zoals pijn op de borst en kortademigheid. Deze klachten waren het meest te zien bij mensen met de zogenoemde wild-type variant, ook wel de eerste versie van het virus. Ook waren er mensen die in de derde groep vielen en veel verschillende klachten hadden, zoals hartkloppingen, spierpijn en veranderingen van huid en haar.

Een belangrijke kanttekening bij de onderzoeksuitslagen is dat het gaat om een unrefereed preprint. Normaal gesproken wordt een onderzoek ook geanalyseerd en bekeken door andere onderzoekers en experts, voordat het gepubliceerd wordt in bijvoorbeeld een medisch tijdschrift. Maar dit proces kan lang duren en dus kunnen onderzoekers ervoor kiezen om een voorpublicatie te doen. Dat is ook het geval bij dit onderzoek, wat betekent dat informatie eventueel aangevuld kan worden.

Gebruik een persoonlijke benadering

De onderzoekers dringen naar aanleiding van de uitkomsten aan op een persoonlijke benadering. Zo zegt professor Claire Steves van King’s College: “Deze data laten duidelijk zien dat het long covidsyndroom niet één aandoening is, maar verschillende subtypes lijkt te hebben. Het is belangrijk om de grondoorzaken te begrijpen en ze kunnen ook helpen bij het vinden van behandelstrategieën. Bovendien benadrukken deze data de noodzaak voor een persoonlijke benadering in long covidzorg, met aandacht voor de individuele situatie.”

Bron | King’s College Londen, medRxiv

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden