null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoekers: druk sociaal leven verkleint kans op dementie

Nader je binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd? Zorg dan nu alvast dat je vriendenkring op orde is en voorkom dat je alleen achter de geraniums komt te zitten.

Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat zestigers die een druk sociaal leven hebben, aanzienlijk minder kans hebben op het ontwikkelen van dementie.

Kans op dementie

Onderzoekers van University College London hebben onlangs de resultaten van een groot wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarin de invloed van een rijk sociaal netwerk op dementie werd bekeken. De wetenschappers bestudeerden de gegevens van 10.000 mensen die van 1985 tot 2013 werden gevolgd. De deelnemers moesten om de vijf jaar vragenlijsten invullen over hun sociale activiteiten.

Medische gegevens

De onderzoekers bestudeerden alle afspraken met vrienden en familieleden. Ook moesten de proefpersonen cognitieve tests afleggen om te kijken hoe het met hen geheugen gesteld was. Aan het einde van het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de medische gegevens van de proefpersonen om te kijken wie de diagnose dementie hadden gekregen.

Alleen vrienden

De resultaten waren verbluffend: zestigers die dagelijks afspraken, liepen 12 procent minder risico om dementie te ontwikkelen in vergelijking met leeftijdsgenoten die één of twee keer per maand een sociale afspraak hadden. Bij andere leeftijdsgroepen was ook sprake van een verband, al was die minder sterk. Volgens de onderzoekers was er alleen sprake van een effect wanneer de proefpersonen afspraken met vrienden. Bezoekjes aan familie droegen niet bij aan het verminderen van de kans op de ziekte.

Lees ook

Nieuwe test zorgt dat Alzheimer al op jonge leeftijd kan worden ontdekt

Nieuwsgierigheid

"Dat komt doordat het meestal niet uitdagend is om binnen te springen bij je ouders, broers of zussen", verklaart Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. "Bij vrienden wil je daarentegen wel steeds je beste kant laten zien. Je doet dingen die je alleen nooit zou hebben gedaan. Vrienden zijn niet altijd in de buurt. Wanneer je dus een afspraak maakt, heb je iets om naar uit te kijken. Dat creëert een soort verlangen en prikkelt je nieuwsgierigheid."

Cognitieve reserve

Het is overigens niet het eerste onderzoek waarbij een verband werd gevonden. Een studie van twee jaar geleden toonde al aan dat een sociaal actief leven en het doen van vrijwilligerswerk het risico op dementie kunnen beperken. Andere zaken die een rol spelen zijn een gezond gewicht, niet roken, alcohol beperken, fysiek actief zijn, gezond eten en nieuwsgierig zijn. Overigens is het ook gunstig om op jonge leeftijd al een sociaal leven te hebben. Volgens Verschraegen ontwikkel je daardoor een grotere cognitieve reserve waar je op latere leeftijd uit kunt putten. Zo kun je de eerste tekenen van dementie uitstellen of zelfs vermijden.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden