null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers dichtbij speekseltest om keel- en mondkanker op te sporen

Veel vormen van hoofd- en halskanker worden vaak in een laat stadium ontdekt. Door de moeilijke locatie zijn de tumoren voor veel artsen lastig te zien. Onderzoekers hebben nu mogelijk een manier gevonden, waarmee de ziekte eerder kan worden getraceerd.

HPV-virus

Van sommige typen van het HPV-virus is bekend dat ze risicoverhogend werken bij het ontstaan van specifieke vormen van kanker. Voor hoofd- en halskanker is HPV-16 de grootste oorzaak. Tachtig tot negentig procent van de kanker in de mond-keelholte, ook wel orofaryngeale kankers (OPC’s) genoemd, is het gevolg van dit virus. De onderzoekers denken nu een manier te hebben gevonden om dit virus via het speeksel op te sporen.

Speekseltest bij keel- en mondkanker

Al lange tijd wordt onderzocht of er een betrouwbare manier is om keel en mondkanker op een eenvoudige manier op te sporen. Kanker in de keelholte geeft in het begin veel onduidelijke klachten. Hierdoor wordt de tumor meestal pas in een laat stadium ontdekt. Wanneer de patiënt wel last krijgt van symptomen, zoals: een pijnlijke zweer in de keel die niet geneest, aanhoudende pijn bij het slikken, gewichtsverlies en zwellingen, is de ziekte vaak al in een vergevorderd stadium.

Eerste onderzoeksresultaten

Onderzoekers zijn er nu in geslaagd om een speekseltest te ontwerpen, die in staat is om de aanwezigheid van het HPV-16 virus al in een vroeg stadium te detecteren. De test werd onderzocht bij een groep mensen die aan de ziekte leden. In tachtig procent gaf de speekseltest de juiste uitslag. Bij een groep bij wie OPC werd vermoed, bleek de test in veertig procent van de gevallen uitsluitsel te geven.

Meerdere voordelen speekseltest

Een nieuwe onderzoeksmethode is volgens de auteurs van de studie hard nodig. "Wereldwijd komen er jaarlijks 115.000 nieuwe gevallen van OPC bij. Dit is één van de snelstgroeiende kankervormen in westerse landen en vooral bij jongere patiënten. Het is dus van het grootste belang dat er onderzoeksmethoden worden ontwikkeld, zodat de ziekte eerder kan worden opgespoord”, aldus hoofdonderzoeker Tony Jun Huang van de Amerikaanse Duke University. "De speekseltest biedt duidelijk voordelen, waaronder: vroege opsporing, betere risicobeoordeling en screening," gaat Huang verder. “Deze techniek kan artsen ook helpen om te voorspellen welke patiënten goed zullen reageren op bestraling.”

Lees ook

Onderzoek: regelmatig gebruik van ibuprofen vergroot de kans op genezing hoofd-halskanker

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Science Daily, Make Sense

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden