null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoekers: darmbacteriën spelen een rol bij fibromyalgie

Canadese wetenschappers hebben onlangs een verband vastgesteld tussen specifieke bacteriën in de darmflora en de ziekte fibromyalgie. Een ziekte die wordt gekenmerkt door wijdverspreide chronische pijn, slaapstoornissen en vermoeidheid.

De wetenschappers spreken van een baanbrekend onderzoek. Dit verband zou namelijk kunnen leiden tot een doorbraak in de diagnose van fibromyalgie. Nu duurt het soms vier tot vijf jaar voor iemand die definitieve diagnose krijgt.

Geen afwijkingen

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. De ziekte is lastig vast te stellen omdat er geen afwijkingen in het lichaam te vinden zijn die de aandoening kan verklaren. De oorzaak is bovendien onbekend.

Andere factoren uitgesloten

Canadese wetenschappers van de Universiteit van Montreál onderzochten de bacteriën in de darmflora van 156 proefpersonen. Van de deelnemers had 77 fibromyalgie. De overige 79 kandidaten functioneerden als controlegroep. Van deze groep was een groot deel bloedverwant van de testgroep die de ziekte wel had. "We hebben daarnaast een aantal technieken gebruikt om te controleren of de verschillen die we zagen in de microbiomen van fibromyalgiepatiënten niet werden veroorzaakt door factoren zoals dieet, medicatie, fysieke activiteit en leeftijd,” legt onderzoeker Amir Minerbi uit. “Van deze factoren is namelijk bekend dat ze van invloed kunnen zijn op de darmflora.”

Ernst van de ziekte

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat vrouwen met de ziekte andere darmbacteriën in hun darmflora hebben dan de gezonde controlegroep. Daarnaast constateerden de onderzoekers dat de ernst van iemands fibromyalgiesymptomen direct samenhangt met een verhoogde aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën en een opvallende afwezigheid van andere darmmicrobiotische soorten.

Meer onderzoek

De wetenschappers stellen wel dat er meer onderzoek nodig is om te kijken of de verschillende darmbacteriën een rol spelen in het ontstaan van de ziekte. “Op dit moment is het niet duidelijk of de veranderingen in darmbacteriën die worden gezien bij patiënten met fibromyalgie, gewoon markers van de ziekte zijn of dat ze een rol spelen bij het veroorzaken ervan," aldus Minerbi.

Lees ook

Continu pijn, moe en nog 5 signalen dat je misschien fibromyalgie hebt

Bron| Reuma Nederland, vakblad Pain

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden