Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers zijn dichtbij een oplossing om antibiotica áltijd te laten werken

antibiotica-resistentie-oplossing-margriet.jpg

Jaarlijks overlijden zo’n 700.000 mensen aan infecties die vijftig jaar geleden nog prima te behandelen waren met antibiotica. Doordat deze medicatie te vaak of verkeerd wordt gebruikt, worden steeds meer bacteriën, die de infecties veroorzaken, resistent tegen het middel.

Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben echter mogelijk een oplossing voor het probleem gevonden.

Steeds groter probleem

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is antibioticaresistentie nu al één van de grootste bedreigingen van de wereldwijde gezondheid. Als er geen oplossing wordt gevonden, zal het probleem volgens deskundigen alleen nog maar groter worden. “Tegen 2050 kan het aantal jaarlijkse doden oplopen tot tien miljoen als er geen serieuze investeringen en innovaties plaatsvinden”, waarschuwt onderzoeker Nathaniel Martin van de Universiteit Leiden tegenover Scientas.

Twee oorzaken

Antibioticaresistentie heeft twee oorzaken. Niet alleen wordt het middel te vaak voorgeschreven, ook wordt het door veel mensen verkeerd gebruikt. Wanneer je vroegtijdig met de behandeling stopt, zijn de ziekmakende bacteriën nog niet allemaal dood. De bacteriën die het best bestand zijn tegen het medicijn, blijven over. Deze sterke bacteriën zullen zich vervolgens vermenigvuldigen. Wanneer je daarna opnieuw met een antibioticakuur begint, kan het zijn dat de bacteriën zo sterk zijn geworden dat het middel er niet meer tegen bestand is.

Lees meer
Welk risico heeft het eten van vlees op antibioticaresistentie?

Weinig nieuwe antibiotica

Hoewel er steeds meer bacteriën komen die resistent worden voor bestaande antibiotica, worden er toch maar weinig nieuwe antibioticakuren op de markt gebracht. Volgens Martin komt dit voornamelijk omdat het voor farmaceutische bedrijven aantrekkelijker is om zich te richten op de medicatie van andere ziekten. “In tegenstelling tot geneesmiddelen voor chronische ziekten en kanker die duur zijn en langdurig worden gebruikt, zijn antibiotica goedkoper en worden slechts voor een periode van een week of tien dagen ingenomen. Bedrijven richten zich eerder op gebieden met het grootste rendement op de investering. En antibiotica bieden momenteel geen goed vooruitzicht op winst.”

Resistentie-remmers

De onderzoekers van de Leidse Universiteit besloten het daarom over een andere boeg te gooien. In plaats van zich te richten op een nieuw antibioticum, focussen ze zich op het ontwikkelen van een middel dat de resistentie ongedaan maakt. “Sommige bacteriestammen hebben een extra buitenmembraan dat kan voorkomen dat antibiotica de cel binnendringen”, legt Martin uit. “Ons werk is erop gericht om dit buitenmembraan te verstoren en zo de bacteriën weer gevoelig te maken voor antibiotica.”

Uit proeven blijkt dat de huidige antibiotica in combinatie met deze resistentie-remmers bacteriën kunnen doden. Binnenkort wordt het middel voor het eerst getest op dieren. “Dit is een grote stap”, legt Martin uit. “Omdat een antibioticum dat werkt bij een dier ook een redelijk goede kans maakt om ook bij mensen aan te slaan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Scientias
Beeld | iStock

Ook interessant