Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: nieuwe kankermedicijnen doen heel vaak niet wat ze beloven

onderzoek-kankermedicijn.jpg

De afgelopen jaren komen er steeds meer nieuwe medicijnen op de markt om diverse vormen van kanker te behandelen.  Op zich is dat goed, want bijna een op de drie Nederlanders overlijdt aan deze ziekte.  Maar uit onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Queens, blijkt dat de medicijnen soms iets te snel worden goedgekeurd.

Slechts twintig procent van de medicijnen blijkt namelijk maar écht te werken!

Versnelde goedkeuring

Je zou verwachten dat de medicijnen eerst zorgvuldig getest worden voordat ze op de markt komen. Maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Als een farmaceutisch bedrijf een geneesmiddel heeft ontwikkeld dat zeer innovatief is, mag het dat soms al verkopen, nog voordat er voldoende bewijs is dat het ook echt werkt.  De Nederlandse of Europese overheid kan daar namelijk een speciale goedkeuring voor geven. De producten mogen dan verkocht worden op voorwaarde dat het bedrijf meer onderzoek doet naar de werkzaamheid van het medicijn.

Slechts 20 % werkt

In de Verenigde Staten kwamen er tussen 1992 en 2007 maar liefst 97 kankermedicijnen via deze speciale regelgeving op de markt. Uit onderzoek van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van Queens blijkt nu dat 19 van deze medicijnen daadwerkelijk een positief effect hadden op de overlevingskansen van de patiënten. Veertig procent ervan had wel een effect, maar dat beperkte zich tot vertraging van de ziekte of een tijdelijke genezing. Dat is natuurlijk voor een kankerpatiënt fijn, maar niet de belofte die de medicijnfabrikanten afgaven toen ze het medicijn op de markt wilden brengen.

Grote risico’s

De onderzoekers stellen dat het versneld op de markt brengen van medicijnen grote risico’s meebrengt. ‘Geneesmiddelen met onbewezen effectiviteit verkopen valse hoop aan wanhopige patiënten, die de medicijnen waarschijnlijk ook nog eens uit eigen zak moeten betalen’, schrijven de onderzoekers bij hun publicatie in het vakblad JAMA.  ‘Goedkeuring van ineffectieve geneesmiddelen houdt ook de innovatie tegen die wel een effectief medicijn zou kunnen opleveren.’

Lees ook
Nieuwe methode maakt borstkankeronderzoek minder pijnlijk

Bron| NPR, HLN.be
Beeld| iStock

 

Ook interessant