Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoeker: tandenknarsers kunnen beter naar de fysio

alternative-therapy-or-a-head-massage.jpg

Lig jij ’s nachts wakker omdat je partner lang en luidruchtig met zijn tanden of kiezen over elkaar schuift? Dan deel je het bed waarschijnlijk met een echte tandenknarser. Dit geluid is vaak makkelijk te verhelpen met een speciaal bitje van de tandarts. Maar onderzoekers van het Nijmeegse Radboud UMC stellen nu dat een bezoekje aan de fysio ook geen kwaad kan.

Zo’n 20 tot 30 procent van de Nederlanders leidt aan tandenknarsen. Het is daarmee een van de meest voorkomende slaapstoornissen in ons land. Als gevolg van onbewuste hersenactiviteit worden de kauwspieren geactiveerd, waardoor delen van het gebit met grote kracht over elkaar worden geschoven of op elkaar worden geklemd. Tandenknarsen gebeurt vaak onbewust, mensen doen het in hun slaap. Zelf heb je het niet in de gaten, maar het kan de nachtrust van je bedpartner behoorlijk verstoren. Bovendien kan het voor ernstige schade aan je gebit zorgen. Om die reden krijgen veel patiënten bij de tandarts een siliconen bitje aangemeten. Maar volgens onderzoeker Simone Gouw is deze oplossing niet voldoende.

Oorzaak aanpakken

“Het slijten van de tanden is alleen een mogelijk gevolg. Je lost het probleem niet op met een bitje. Bovendien zorgt het tandenknarsen ook vaak voor nek- en hoofdpijnklachten. Dat komt doordat mensen hun kaak klemmen en die spieren in verband staan met elkaar. Door de spanning op de kaak kan hoofdpijn ontstaan,” vertelt Gouw aan EditieNl. “Wie echt iets aan tandenknarsen wil doen, kan daarom beter naar een fysiotherapeut gaan om zijn of haar verkrampte spieren aan te pakken.”

Grote kloof

De Nijmeegse onderzoeker ontdekte een flinke kloof tussen wat de wetenschap aanbeveelt en wat de patiënt als advies mee naar huis krijgt. “In de praktijk denken tandartsen er vaak vrij simpel over: het probleem komt door stress en met een bitje heb je het opgelost. Maar er zijn meer risicofactoren die tandenknarsen kunnen veroorzaken, zoals alcohol-, nicotine-, cafeïne- en amfetaminegebruik. Daarnaast kan het een bijwerking zijn van bepaalde antidepressiva.”

Bewustwording helpt

Volgens kaakfysiotherapeut Ingeborg Kok staan maar weinig mensen er bij stil dat hun hoofdpijnklachten door het tandenknarsen worden veroorzaakt. Door middel van bewustwordingsoefeningen probeert ze de spanningsklachten bij haar patiënten te verminderen. “Veel mensen zijn zich er helemaal niet van bewust dat ze klemmen met hun kaken. Terwijl sommigen van hen hele afdrukken hebben op hun tong,” vertelt ze aan Editie Nl. “Patiënten hebben hun nek- en hoofdpijn nooit gelinkt aan kaakspanning en het knarsen.”

Lees ook
Bewezen: vrouwen snurken net zo hard als mannen

Bronnen| EditieNl, Gezondheidsplein, Omroep Gelderland
Beeld| iStock

Ook interessant