null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: zó veel minuten beweging per dag is al genoeg voor een langere levensverwachting

Bewegen om gezonder te worden, bewegen om lekker in je vel te zitten of bewegen om dat ene sportdoel te halen: waar je het ook voor doet, genoeg beweging is gezond voor lichaam én geest. Maar het kan ook je levensverwachting verlengen, en daarvoor hoef je heus geen uren in de sportschool te staan.

Het aantal dagelijkse minuten beweging dat nodig is voor een langere levensverwachting, is waarschijnlijk minder dan je denkt.

Bewegen voor een langer leven

Hoewel je veel vervelende ziektes niet kunt voorkomen, kan een over het algemeen gezonde levensstijl wel bijdragen aan een langere levensverwachting. Al dan niet roken, de mate waarin je alcohol drinkt en hoe gezond je eet hebben hier allemaal invloed op, maar ook de manier waarop je beweegt bepaalt deels hoe lang je leeft. Om hoeveel beweging het per dag gaat? Dat is, volgens onderzoekers van JAMA International Medicine, een stuk minder dan je waarschijnlijk denkt. Zij kwamen er namelijk achter dat slechts 10 (!) minuten extra beweging per dag, de kans op vroegtijdig overlijden al met 7% verkleint. Maak je van die 10 minuten 20 of 30 minuten, dan wordt dat zelfs 13% of 17%. Je levensverwachting langer maken door te sporten, hoeft dus echt geen uren tijd te kosten.

Onderzoek onder 4800 volwassenen

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door ruim 4800 volwassenen tussen de 40 en 85 jaar een week lang een fitnesshorloge te laten dragen. Ze volgden de proefpersonen daarna nog 10 jaar, en berekenden hoeveel mensen in die periode overleden. Hieruit bleek dat de mensen die die 10, 20 of 30 minuten extra per dag bewogen, minder risico op overlijden liepen. Goed nieuws dus, al komen de wetenschappers ook met een disclaimer: natuurlijk gelden deze onderzoeksresultaten niet in elke situatie. Ernstige ziektes kun je niet opeens oplossen door 10 minuten per dag te bewegen -maar over het algemeen draagt het dus wel bij aan een betere gezondheid.

Bron | Harvard Health Publishing

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden