Onderzoek wijst uit: vrouwen hebben een beter geheugen dan mannen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: vrouwen hebben een beter geheugen dan mannen

Zijn vrouwen écht beter in details en gebeurtenissen onthouden dan mannen? Wetenschappers van het RIVM en de VU Amsterdam menen van wel: vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben een beter geheugen dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie.

Al komt er helaas ook slecht nieuws uit het onderzoek.

Vrouwen van middelbare leeftijd hebben een beter geheugen dan mannen

Ruim 20 (!) jaar deden wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek naar het geheugen van vrouwen versus mannen. En daar komt verrassend nieuws uit: vrouwen hebben daadwerkelijk een beter geheugen dan mannen. Ook verwerken vrouwen informatie sneller. Vooral op middelbare leeftijd zijn de verschillen groot, en hebben vrouwen duidelijk meer profijt van de werking van hun brein. Onderzoekers trokken deze conclusie nadat ze het geheugen van duizenden 45-plussers bestudeerden.

Eerdere onderzoeken bevestigen deze conclusie: in 2015 werd al bekend dat vrouwen gemiddeld gezien een groter brein hebben dan mannen. Vooral de hippocampus verschilt in grote: dit is het gedeelte van het brein waar herinneringen worden opgeslagen. Dat verklaart waarom veel vrouwen hun jubileumdatum wél lijken te onthouden, in tegenstelling tot mannen.

Sneller achteruit

Helaas komt er uit het onderzoek niet alleen maar goed nieuws voor vrouwen: hoewel ze tot de middelbare leeftijd een fikse voorsprong opbouwen, gaan ze ook sneller achteruit dan mannen. Dit is vooral in de cognitieve functies terug te zien. Vanaf een bepaalde leeftijd krijgen vrouwen sneller moeite met het uitvoeren van voor de hersenen complexe taken dan mannen. Deze snelle achteruitgang heeft als resultaat dat dementie met ouderdom als oorzaak gemiddeld vaker voorkomt bij het vrouwelijke geslacht dan bij het mannelijke.

Zo train je je geheugen

Ervoor zorgen dat die snelle achteruitgang geen grote effecten voor jou heeft? Gelukkig bestaan er verschillende trucjes waarmee je de gezondheid van je brein op peil kunt houden. De bekendste zijn genoeg bewegen en een gezond en gevarieerd voedingspatroon naleven, maar je kunt nog meer dingen doen voor je brein. We zetten 6 verrassende breintrainingen voor je op een rij.

Bron | VU Amsterdam

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden