Omega-3-vetzuren helpen creatiever te denken. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: omega 3-vetzuren helpen het denkvermogen naarmate we ouder worden

Dat het eten van voedingsmiddelen met omega 3-vetzuren gezond is, wisten we natuurlijk al. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat een hogere omega 3-spiegel bij mensen van 40-plus een bijdrage levert aan een betere hersenstructuur en het vermogen om abstract te denken. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee.

Omega-3-vetzuren

Uit nieuw onderzoek dat recentelijk is gepubliceerd in het medische tijdschrift Neurology, blijkt dat de inname van omega 3-vetzuren kan helpen bij het leren, goed is voor je geheugen en het je vermogen om abstract te denken verbetert. Onderzoekers ontdekten dat een hogere omega 3-spiegel geassocieerd kan worden met grotere hippocampusvolumes. De hippocampus is een hersengebied dat onder andere belangrijk is voor de opslag van informatie in je geheugen en de ruimtelijke oriëntatie. Daarnaast zorgt een hogere omega 3-spiegel ervoor dat je beter abstract kunt redeneren.

Het onderzoek

Voor het onderzoek deden 2.183 dementie- en beroertevrije deelnemers mee met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar. Het team onderzocht bij de deelnemers de relatie tussen omega 3-vetzuren in de rode bloedcellen en hun cognitieve functie. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere omega 3-spiegel geassocieerd wordt met een betere hersenstructuur en cognitieve functie bij veertigplussers.

Hippocampus

De hippocampus is dus een hersengebied dat belangrijk is voor het geheugen en om te kunnen leren. Goed om te weten is dat de kleinere hippocampus wordt geassocieerd met cognitieve gezondheidsproblemen op de lange termijn. Een groter hippocampusvolume wordt daarentegen juist gerelateerd aan een gezond geheugen. Nu blijkt dat een hogere omega 3-spiegel dit kan verbeteren.

Wat dit onderzoek zo interessant maakt? Het hippocampusvolume begint rond middelbare leeftijd af te nemen. Het vinden van een manier om het volume gezond te houden, bijvoorbeeld met de inname van omega-3, kan helpen om de cognitieve functie later in het leven te ondersteunen.

Abstract denken

Daarnaast kwamen de onderzoekers erachter dat een hogere omega 3-spiegel ervoor kan zorgen dat je beter abstract kunt redeneren, ofwel abstract denken. Dit is het vermogen om abstracte ideeën en concepten, zoals humor, liefde, succes, vrijheid en wijsheid te begrijpen en erover na te denken. Deze concepten zijn niet verbonden aan concrete mensen, plaatsen of dingen. En daarom moet je creatief kunnen denken om ze helemaal te begrijpen. Deze manier van denken komt bijvoorbeeld van pas wanneer je een probleem niet met logica kan oplossen.

Voeding en supplementen

Dus of je nu een abstract probleem op een creatieve manier wilt oplossen of de gezondheid van je hippocampus wilt ondersteunen, dan is het een goed idee om je omega 3-inname te verhogen. Dit kun je natuurlijk doen door voedingsmiddelen met omega-3-vetzuren te eten. Denk aan vette vissoorten, zoals zalm, makreel, sardines, haring en forel. Of je kunt er voor kiezen om omega 3-supplementen te slikken.

Slik je medicijnen zoals bloedverdunners? Dan is het belangrijk om eerst je huisarts te raadplegen als je de supplementen wilt gaan slikken. Het is altijd optimaal om je huisarts te raadplegen wanneer je overweegt aan supplementen te beginnen.

Bron | Mindbodygreen, Neurology, Voedingscentrum

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden