null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek wijst uit: muziek luisteren verstoort probleemoplossend vermogen

Luister jij graag naar muziek als je studeert of aan het werk bent? Lange tijd kon je overal lezen dat dat alleen maar stimulerende effecten had. Zo zou muziek luisteren onder andere de creativiteit bevorderen. Maar Zweedse en Britse wetenschappers stellen nu dat er ook nadelen kleven aan het luisteren naar achtergrondmuziek.

Psychologen van de Engelse Universiteit van Lancaster en de Universiteit van Gävle in Zweden ontdekten dat muziek een negatieve invloed heeft op ons probleemoplossend vermogen.

Drie soorten muziek

De onderzoekers legden een groep proefpersonen enkele korte verbale taakjes voor. Zo werd hen bijvoorbeeld gevraagd om woordraadseltjes op te lossen. De proefpersonen deden dit op drie verschillende momenten. Bij de eerste proef werd er op de achtergrond alleen maar instrumentale muziek gedraaid. Bij de tweede proef ging het om muziek met onbekende teksten. Tijdens proef nummer drie was muziek met bekende songteksten te horen. Vervolgens maakten de deelnemers soortgelijke taakjes ook nog in stilte.

Zelfde effect

De aanwezigheid van achtergrondmuziek bleek de prestaties in alle gevallen negatief te beïnvloeden. Dit gold zowel voor instrumentale muziek als voor muziek met bekende of onbekende teksten. De proefpersonen hadden aanzienlijk meer moeite met de taakjes met muziek op de achtergrond dan wanneer ze die in stilte maakten. Interessant: dit effect was net zo sterk bij deelnemers die vooraf hadden aangegeven normaal gesproken geregeld naar muziek te luisteren als ze aan het studeren waren. De onderzoekers suggereren dat dit komt doordat muziek ons verbale werkgeheugen verstoort.

Dag, creativiteit

Bij het derde experiment, dus tijdens de blootstelling aan muziek met bekende teksten, verminderde zelfs de creativiteit bij de deelnemers. De onderzoekers deden ook een experiment met omgevingsgeluid, gelijkwaardig aan die in een bibliotheek. Volgens de wetenschappers had dit geen effect op de proefpersonen.

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden