null Beeld

Onderzoek wijst uit: koffie drinken maakt slank

Drink je dagelijks een kopje zwart goud? Dan zou dat weleens heel goed kunnen zijn voor je figuur. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat dit warme drankje een lichaamseigen stof kan activeren die helpt bij vetverbranding.

Het klinkt als een grote grap: obesitas en overgewicht oplossen door koffie te drinken. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Nottingham zou dat in de toekomst zo maar eens realiteit kunnen worden...

Bruin vetweefsel

Britse wetenschappers deden onderzoek naar manieren waarop het lichaamseigen bruin vetweefsel kan worden geactiveerd. Dit weefsel heeft als functie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Bruin vet moet daarom ook niet worden verward met wit vet, dat het gevolg is van het opslaan van overtollige calorieën. "Bruin vet werkt op een andere manier dan ander vet in je lichaam. Het verbrandt namelijk ander vet en suiker. Vaak als reactie op kou", legt professor Michael Symonds van de Universiteit van Nottingham uit.

Oplossing voor obesitas

Mensen met een lager BMI hebben over het algemeen een hogere hoeveelheid bruin vet dan mensen met overgewicht. Voor de onderzoekers een goede reden om te onderzoeken hoe ze dit weefsel kunnen activeren, met als doel het oplossen van het wereldwijde obesitasprobleem. "Het verhogen van de activiteit in het bruine vetweefsel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en er extra calorieën verbrand worden, wat mensen helpt om gewicht te verliezen", gaat Symonds verder. "Maar tot voor kort wist niemand hoe we die activiteit moesten verhogen."

Lees ook

Buikvet verliezen? Deze 9 voedingsmiddelen kunnen helpen

Nekvet

Het huidige onderzoek van de Universiteit van Nottingham brengt daar verandering in. Uit het onderzoek dat onder proefpersonen werd uitgevoerd, blijkt dat het bruine vetweefsel namelijk meer activiteit laat zien wanneer de proefpersonen koffie dronken. "Uit ons vorige onderzoek wisten we dat bruin vet zich voornamelijk in het nekgebied bevindt. Daardoor wisten we welke plek we moesten oplichten nadat ze iets gedronken hadden. We moeten nu alleen meer onderzoek doen om te kijken welk ingrediënt in koffie zorgt voor de activatie van het bruine vetweefsel. Momenteel loopt er een onderzoek om te kijken of bijvoorbeeld cafeïnesupplementen hetzelfde effect hebben."

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden