Margriet logo
Vrouwen vaker koud dan mannen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: dít is de reden waarom vrouwen het vaker koud hebben dan mannen

Vrouwen hebben het over het algemeen sneller koud dan mannen. Wanneer je de thermostaat een tandje hoger zet en alsnog onder een dekentje op de bank zit, irriteert je partner zich waarschijnlijk aan de hitte in huis. Toch hoef je je niet schuldig te voelen, want onderzoek wijst uit dat wij hier eigenlijk niks aan kunnen doen.

Uit onderzoek door de School of Zoology van de Universiteit van Tel Aviv blijkt namelijk dat er hele logische reden is waarom vrouwen het vaker koud hebben.

Verschil tussen man en vrouw

Het blijkt dat mannen en vrouwen de temperatuur heel anders aanvoelen. Dit verschil tussen mannen en vrouwen zorgt er juist voor dat je wat afstand van elkaar kunt nemen, zodat je beiden kunt genieten van je rust en het comfortabel hebt in de ruimte waarin je zit. "Dit is een ingebouwd evolutionair verschil tussen de warmtegevoelige systemen van de twee geslachten", laat het onderzoeksteam weten onder leiding van Dr. Eran Levin en Dr. Tali Magory Cohen. Ook wijst het onderzoek uit dat wanneer je mensen in een gemengde omgeving zet, vrouwen veel meer fysiek contact hebben met elkaar, terwijl mannen meer afstand bewaren en contact met elkaar uit de weg gaan.

Koude voeten

Naast het feit dat vrouwen het dus sneller koud hebben, hebben veel vrouwen ook de neiging om hun extreem koude voeten tegen hun partner aan te leggen. Heel handig, maar je partner wordt er niet altijd blij van. Waarom hebben vrouwen hier vaker last van dan mannen? Dit kan te maken hebben met een aantal dingen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Bloeddruk: Mannen hebben het over het algemeen minder snel last van koude voeten dan vrouwen. Vrouwen hebben een lage bloeddruk dan mannen en daarnaast hebben we een dunnere huid, waardoor het moeilijker voor ons is om warmte vast te houden.
  • Vetverdeling: Mannen hebben relatief meer spierweefsel dan vrouwen. En spieren produceren warmte. Dat is ook de reden dat je het warm krijgt als je je inspant. Daarnaast is het vet van vrouwen vaak gelijkmatiger over het lichaam verdeeld. Je zou misschien denken dat zo’n gelijkmatig vetlaagje je lichaam warm houdt. Maar dat vetlaagje zorgt ervoor dat de belangrijkste organen in ons lichaam worden voorzien van voldoende bloed. Andere delen, zoals de uiteinden van ons lichaam, krijgen daardoor minder bloed en voelen daardoor sneller koud aan.
  • Hormonen: Ook het vrouwelijk hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam meer van dit hormoon aanmaakt, bijvoorbeeld tijdens je menstruatie, ligt de kerntemperatuur gemiddeld een graad lager. Ook zorgen deze hormonen ervoor dat de bloedvaatjes in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze moeilijker warm krijgt.
  • Gevoeliger voor schommelingen: Je lichaamstemperatuur schommelt de hele dag. Dit heeft onder andere te maken met je bioritme. ’s Avonds, wanneer je moe bent en het tijd is om te gaan slapen, maakt je lichaam meer van het hormoon melatonine aan. Dit stofje maakt je niet alleen slaperig, het zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur daalt. Dit gebeurt ook mannen, maar bij vrouwen verloopt dit proces vaak sneller. Bovendien zijn vrouwen eerder in staat om verschillen in temperatuur op te merken.

Bron | Studyfinds.org, Gezondheidsnet

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden