Onderzoek wijst uit: cannabis kan coronabesmetting voorkomen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek wijst uit: cannabis kan coronabesmetting voorkomen

Vaccineren blijft nog altijd het belangrijkst. Maar de wetenschap zoekt ook naar andere mogelijkheden in de strijd tegen corona. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat stofjes in cannabis een belangrijke rol kunnen spelen.

Cannabis zou klachten door corona niet alleen kunnen verminderen, maar besmetting ermee ook nog eens kunnen voorkomen.

Hoe cannabis corona kan voorkomen

De onderzoekers van de universiteit van Oregon ontdekten dat twee stofjes in cannabis, CMGA en CBDA, infectie met het coronavirus kunnen voorkomen. Specifiek met de alfa- en bètavariant van het virus. De stofjes binden zich namelijk aan uitsteeksels op de eiwitdelen van het virus en blokkeren het stofje dat mensen infecteert. Eerder onderzoek uit 2021 wees ook al uit dat cannabis ontstekingsremmend kan werken en longweefsel kan beschermen. Hetzelfde bleek uit onderzoek bij muizen in 2020.

Testen op mensen

Belangrijk om te melden, is dat dit allemaal het resultaat is van laboratoriumonderzoek. De onderzoekers testen het effect van cannabis op corona (nog) niet op mensen. Voordat dat wel gebeurt, is er meer onderzoek nodig. Hoe hard zijn de bewijzen al dat cannabis tegen corona werkt? En hoe kun je de cannabis het veiligst tot je nemen? De meeste onderzoeken maakten gebruik van CBD-olie. “Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben een lange geschiedenis van veilig gebruik bij mensen”, zegt onderzoeker Richard van Breemen van het Hennep Innovatie Centrum van de universiteit hier al wel over. “Zij hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen.”

Lees ook:
Epidemioloog: laat je ook bij déze milde symptomen testen op het coronavirus

Medische werking van cannabis

Het is in elk geval niet de eerste keer dat wiet een genezende werking lijkt te hebben. Het valt onder de alternatieve geneeswijze, maar onderzoek bevestigt dus al dat cannabis ontstekingsremmend en pijnstillend kan werken. Dat laatste is zeker welkom bij coronapatiënten die kampen met keelpijn, hoofdpijn en andere klachten. Maar tegelijkertijd waarschuwen experts juist voor de mogelijke risico’s van cannabis(olie).

Risico’s van cannabis

Zo is er nog te weinig bewijs dat cannabis echt werkt. Daarbij kan de combinatie met bepaalde medicijnen gevaarlijk zijn. Cannabis kan bovendien psychische klachten veroorzaken. Dit en nog meer vervelende bijwerkingen kun je al van een lage dosis cannabisolie krijgen. Sla dus niet zelf aan het dokteren. Ben je geïnteresseerd in medicinaal gebruik van cannabis, bespreek dit dan eerst heel goed met je huisarts.

Bron | De Telegraaf, Journal of Natural Products
Beeld | Getty

RedactieGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden