null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: we onderschatten dít effect van een smartphone op ons lichaam

Onze telefoons zijn zo verslavend gemaakt dat het praktisch onmogelijk is om ze weg te leggen. Toch kun je het maar beter wel doen, als je wilt dat je brein op zijn best functioneert. Onze hersenen hebben het door onze smartphone namelijk nog zwaarder dan tijdens het maken van een moeilijke puzzel.

Sterker nog: als je tijdens je ‘relax-momenten’ naar je telefoon grijpt, ontneem je je hersenen de kans om op te laden en bij te komen.

Moeilijke woordpuzzels

Dit is gebleken uit een onderzoek van Rutgers University. De wetenschappers vroegen zo’n 400 studenten om een aantal moeilijke woordpuzzels op te lossen. Halverwege het experiment mocht een deel van de studenten pauze houden, waarin ze hun telefoon of computer mochten gebruiken, of waarin ze een tijdschrift mochten lezen. Een ander deel van de studenten kreeg helemaal geen pauze.

Slechte prestatie

Vervolgens werd gemeten hoe de studenten de tweede helft van de puzzels volbrachten. En de resultaten waren verbluffend. De studenten die een pauze hadden gekregen en deze op hun telefoon doorbrachten, presteerden het slechtst van alle deelnemers. Ze deden er 19 procent langer over om de rest van de puzzels op te lossen, en konden maar liefst 22 procent minder puzzels oplossen.

Uitgeput brein

De deelnemers die in de pauze doorgingen met puzzels maken, deden het dus beter dan de smartphone-gebruikers. Die suggereert dat onze hersenen meer uitgeput raken van onze telefoon, dan van het maken van lastige puzzels. En dat is best zorgwekkend. Vooral omdat we de tijd die we op onze telefoon doorbrengen voornamelijk als ontspannend zien.

Het ene scherm is de andere niet

Zelfs de studenten die tijdens hun pauze een computer gebruikt hadden, presteerden een stuk beter dan de smartphone-gebruikers. Terwijl dit toch allebei digitale apparaten zijn. De wetenschappers concluderen hieruit dat onze telefoons werken als portalen naar oneindig veel aandachtsvragende elementen, waardoor onze mentale energie allerlei kanten uit wordt getrokken. Andere schermen, zoals computer en televisie, hebben niet hetzelfde effect op onze hersenen.

Risico's

Deze studie heeft bewezen dat de ene afleiding dus niet hetzelfde werkt als de andere. Onze telefoon vraagt op een andere manier onze aandacht dan computers, puzzels of een tijdschrift dat doen. “Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de risico’s wanneer we in iedere vrije minuut naar dit apparaat grijpen”, zegt mede-onderzoeker Terri Kurtzberg hierover. “Onze telefoon draagt zoveel afleiding met zich mee, dat het lastig wordt je concentratie terug te brengen naar taken die je voor werk moet doen.” Even lekker ontspannen op je telefoon kijken tijdens je lunchpauze, dat kun je dus beter niet meer doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Psychology Today

Beeld | iStock

null Beeld

Dan kun je toch maar beter een puzzel maken in je pauze. Beleef urenlang puzzelplezier met deze heerlijke puzzeluitgave, die maar liefst 43 variapuzzels bevat op gemiddeld 3 sterren-niveau. Bestel de set hier.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden