null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: waarom vrouwen minder hartmedicatie nodig hebben dan mannen

Dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen is één ding dat duidelijk is. Maar dat beide geslachten daardoor verschillend reageren op bepaalde hartmedicatie?

Dit blijkt uit nieuw onderzoek. En dat is natuurlijk interessant nieuws. Een arts legt uit.

Te hoge dosering

Net als bij vele andere voorgeschreven medicijnen, is ook de dosering voor hartfalenmedicatie precies gelijk voor zowel mannen als vrouwen. Bekend daarbij is dat vrouwen vaak meer last hebben van bijwerkingen zoals duizelingen, nierproblemen of koude handen en voeten, zo vertelt arts-onderzoeker Bernadet Santema (28) van het UMC Groningen aan Linda.nl. Dit kan te maken hebben met het feit dat de dosering voor vrouwen te hoog is. "Vrouwen zijn kleiner, hebben een lager lichaamsgewicht en een hoger vetpercentage. Dat is allemaal van invloed op hoe medicijnen door het lichaam verdeeld worden."

Getest op mannen

Net als de meeste medicijnen, wordt ook de medicatie voor hartfalen op mannen getest. Maar omdat een man een heel andere hormoon- en lichaamssamenstelling heeft dan een vrouw, kan de werking van een medicijn dus anders uitpakken. Al is daar volgens Santema nog niks met zekerheid over te zeggen. Eerst moet er meer onderzoek naar worden gedaan. Mede door deze onderzoeksresultaten willen de onderzoekers van het UMC Groningen andere onderzoekers aanmoedigen meerdere medicatie in het vervolg op zowel mannen als vrouwen te testen. Santema: "We hopen vooral dat we naar een nieuwe standaard gaan waarin bij het testen van medicijnen de onderzoekspopulatie altijd voor de helft uit vrouwen bestaat."

Gooi je pillen niet meteen weg

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je de helft van je medicatie nu weggooit of zelf je dosering gaat verlagen. De langetermijngevolgen zijn namelijk nog te onduidelijk. Ga met vragen over jouw medicijnen en eventuele klachten eerst naar de huisarts of cardioloog.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Linda.nl

Beeld | iStock

Lieke BeemsterboerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden