Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onderzoek: waarom langer dan 7 uur slapen niet goed voor je geheugen is

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor je gezondheid. Maar bestaat er ook zoiets als te veel slapen? Jazeker, en dat tast ook nog eens je geheugen aan, blijkt uit nieuw onderzoek

Onderzoekers van het University College in Londen speelden met 400.000 proefpersonen een potje Memory. De opdracht: ze moesten zes plaatjes bij elkaar vinden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Negen of vijf uur

Wat bleek? Proefpersonen die negen uur hadden geslapen presteerden net zo slecht als degenen die er vijf uur nachtrust op hadden zitten - in vergelijking met deelnemers die zeven uur lang onder de wol hadden gelegen. De conclusie: negen uur lang slapen is dus net zo slecht als vijf uur lang slapen. En één uur te veel is net zo erg als drie uur te weinig.

Slaapkwaliteit

Hoeveel slaap je nodig hebt, is per persoon verschillend. Maar voor volwassenen wordt over het algemeen het advies van zeven tot acht uur slaap per nacht aangehouden. De University College-onderzoekers constateerden nu dus, dat langer dan zeven uur slapen tot een slechtere slaapkwaliteit leidt. En daardoor zouden sommige delen van de hersenen minder goed met elkaar communiceren, wat kan leiden tot cognitieve stoornissen.

Meer onderzoek

Of dat gevolgen heeft voor de langere termijn, is nog niet duidelijk. Daar is meer onderzoek voor nodig. Maar uitslapen wordt door dit onderzoeksresultaat misschien al iets onaantrekkelijker... Bij dezen heb je dus in elk geval een goede reden om 's morgens je (klein)kind uit z'n bed te krijgen.

null Beeld

Met dit wake-uplight word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met 45 procent korting in de Margriet Shop.

Bron | UCL News

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden