null Beeld

Onderzoek: vrouwen met migraine zijn éxtra jaloers in een relatie

Een opvallende conclusie uit een nieuw onderzoek: migraine is niet alleen lichamelijk heel vervelend, maar kan zelfs invloed hebben op je relatie. Vrouwen met migraine zijn namelijk vaker jaloers op hun partner dan vrouwen zónder deze aandoening.

En dat is niet de enige conclusie van de hoofdpijnonderzoekers van het LUMC en Erasmus MC. Als je migraine hebt, blijk je namelijk ook nog vaker last te hebben van koude voeten.

Migraine en jaloers zijn

Die relatie tussen jaloers zijn en migraine komt misschien heel onverwacht, maar heeft volgens de studie alles te maken met hormonen. Migraine komt drie keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen; een verschil dat ontstaat door de vrouwelijke geslachtshormonen. Schommelingen van de oestrogeenlevels in het bloed blijken namelijk invloed te hebben op migraineaanvallen. Datzelfde oestrogeen zorgt er – volgens eerder onderzoek – ook voor dat vrouwen jaloers zijn in een relatie. Door deze twee conclusies te combineren, zeggen de wetenschappers nu dus dat vrouwen met migraine vaker jaloers zijn dan vrouwen die hier geen last van hebben. Ná de overgang, als het oestrogeengehalte bij vrouwen afneemt, blijken ze ook een stuk minder jaloers te worden.

Lees ook: Alles wat je moet (en wilt) weten over migraine

Nieuwe behandelingen

Misschien klínkt het niet als een baanbrekende conclusie, maar volgens de onderzoekers is het wel een belangrijke stap in het onderzoek naar nieuwe behandelingen. Ze hebben namelijk nieuwe informatie gevonden over de exacte rol van oestrogeen bij vrouwen met migraine. Hierdoor kunnen de wetenschappers verder kijken naar de oorzaken van de ernstige hoofdpijnaanvallen, en dus naar een oplossing daarvoor.

Koude voeten

En dan die koude voeten: hoe zit die link? De hoofdpijnonderzoekers keken tijdens dat onderzoek naar waarom migraine bij jonge vrouwen een risicofactor is voor het krijgen van hersen- en hartinfarcten. Dit blijkt te maken te hebben met de werking van de bloedvaten, wat mogelijk ook invloed heeft op de hoofdpijn. Uit diezelfde studie bleek dus ook dat vrouwen met migraine vaker last hebben van koude voeten dan vrouwen zonder de aandoening. Koude voeten zijn sowieso al vervelend, maar voor vrouwen met migraine extra naar. Door hun koude voeten kunnen ze moeilijker in slaap komen, wat kan leiden tot een slaaptekort. En te weinig slaap is volgens de onderzoekers júist weer een risicofactor voor een migraineaanval. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen of die koude voeten een voorteken zijn van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LUMC, AD

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden