Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Uit onderzoek blijkt dít de oorzaak waarom vrouwen het vaker koud hebben dan mannen

onderzoek-vrouwen-kouder-dan-mannen.jpg

Nu buiten de temperatuur weer aan het dalen is, gaat in ons land de verwarming weer aan. Tenminste als het aan vrouwen ligt. En dat komt echt niet helemaal uit de lucht vallen. Vrouwen hebben het namelijk sneller koud dan mannen. Wanneer jij de thermostaat een tandje hoger zet en alsnog onder een dekentje op de bank zit, irriteert je partner zich waarschijnlijk aan de hitte in huis. Maar dit is echt niet om je partner te irriteren…

Uit onderzoek door de School of Zoology van de Universiteit van Tel Aviv blijkt namelijk dat er hele logische reden is waarom vrouwen het vaker koud hebben.

Onderzoek: verschil tussen man en vrouw

Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen de temperatuur heel anders aanvoelen. En dat verschil tussen mannen en vrouwen zorgt er juist voor dat je wat afstand van elkaar kunt nemen, zodat je beiden kunt genieten van je rust en het comfortabel hebt in de ruimte waarin je zit. “Dit is een ingebouwd evolutionair verschil tussen de warmtegevoelige systemen van de twee geslachten”, laat het onderzoeksteam weten onder leiding van Dr. Eran Levin en Dr. Tali Magory Cohen. Ook wijst het onderzoek uit dat ‘wanneer je mensen in een gemengde omgeving zet, vrouwen veel meer fysiek contact hebben met elkaar, terwijl mannen meer afstand bewaren en contact met elkaar uit de weg gaan’. Dit is bij dieren niet anders.

Lees ook: Heb jij het altijd koud? Dit zijn acht mogelijke oorzaken

‘Mannetjes gaan naar koelere gebieden’

Naast mensen werd er namelijk ook gedurende veertig jaar onderzoek gedaan bij duizenden vogels van dertien soorten die elk jaar migreren en achttien soorten vleermuizen. Daaruit blijkt dat ‘mannelijke vleermuizen de vrouwelijke vleermuizen verlaten tijdens het broedseizoen en vertrekken naar koelere gebieden. En bij vogels en zoogdieren blijkt hetzelfde te gebeuren: mannetjes gaan naar koelere gebieden, terwijl vrouwtjes met hun nakomelingen in warmere gebieden verblijven. Een andere reden hiervoor is dat potentieel agressieve mannetjes hun nakomelingen niet in gevaar brengen’. En blijkbaar staan ‘mannetjes vaak in de schaduw en genieten vrouwtjes van de zon’. Toch vraag je je misschien af: waarom focussen op vogels en vleermuizen? Uit het onderzoek blijkt dat deze dieren zeer mobiel zijn, vooral trekvogels. Daardoor kon het onderzoeksteam ‘de voorkeuren voor gendertemperatuur heel duidelijk zichtbaar maken’.

Lees ook: Kan koud douchen helpen om af te vallen?

Een meer voor de hand liggende oorzaak dat vrouwen het kouder hebben dan mannen is, omdat mannen relatief meer spierweefsel hebben dan vrouwen. En spieren produceren warmte. Dat is ook de reden dat je het warm krijgt als je je inspant. Hier vind je nog meer fysieke én mentale redenen die ervoor kunnen zorgen dat je het altijd koud hebt. 

Bron | Studyfinds.org
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ook interessant