Onderzoek: Vriendschap is ook goed voor onze darmen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: vriendschap is ook goed voor onze darmen

Vriendschappen kunnen veel brengen in het leven. Vrienden zorgen voor gezelligheid, bieden je een schouder als je wilt uithuilen en ze maken je gelukkig. Uit onderzoek blijkt nu dat vriendschappen mogelijk ook goed zijn voor onze gezondheid, doordat je goede darmbacteriën aan elkaar doorgeeft.

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford ontdekten dit bij apen, die zij onderzoeken op het eiland Cayo Santiago, vlakbij Puerto Rico. Hier wonen meer dan duizend makaken samen, die er vrij kunnen bewegen en grotendeels voor hun eigen eten zorgen. Onderzoekers bestuderen op afstand het gedrag van deze apen.

Onderzoek

Onderzoekers zagen dat de apen veel bezig zijn met elkaars huid en vacht verzorgen en ontdoen van vlooien. Dit noemen ze ook wel ‘grooming’. Om te kijken naar het sociale gedrag tussen de dieren, kijken ze naar de mate van ‘grooming’. Hoe meer ‘grooming’ er is, hoe socialer de beesten zijn. Daarnaast keken de wetenschappers naar de uitwerpselen van de apen en de samenstelling en diversiteit van gezonde en schadelijke darmbacteriën. Hierbij letten ze met name op twee dingen, waaronder de aanwezigheid van microben (micro-organismen zoals bacteriën) die gelinkt worden aan autistisch of sociaal achtergesteld gedrag bij mensen en knaagdieren. Ook werd er gekeken naar de aanwezigheid van de bacteriesoorten Faecalibacterium en Prevotella.

“Het is vooral opvallend dat we een sterk positief verband vonden tussen de overvloed aan de darmmicrobe Faecalibacterium en hoe sociaal de dieren zijn,” vertelt hoofdonderzoeker Kaerina Johnson. “In tegenstelling tot veel andere soorten in de microbiota, staat Faecalibacterium bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor hij wordt gelinkt aan een goede gezondheid.” De sociale dieren hebben dus meer van deze ontstekingsremmende bacteriën in hun lichaam. De onderzoekers zagen ook dat de minder sociale apen een grotere hoeveelheid van schadelijke bacteriesoorten hadden.

Verband tussen sociale relaties en gezondheid

Volgens de wetenschappers is er een duidelijk verband tussen de kwantiteit en kwaliteit van sociale relaties van de apen en hun gezondheid. “Dit wordt voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de werking van het immuunsysteem,” vertelt medeonderzoeker Karli Watson. “Het is interessant dat dit terug te vinden is in onze bevindingen, en wel op het niveau van het darmmicrobioom, bestaande uit miljarden bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Omdat het darmmicrobioom invloed uitoefent op de immuunrespons, kunnen deze microben een rol spelen in de link tussen ons sociale leven en onze gezondheid.”

Of er echt sprake is van oorzaak en gevolg in dit onderzoek, is lastig te zeggen. Daarom is er meer onderzoek nodig, wat duidelijk zal moeten maken of de mate van sociaal contact echt een gunstig effect heeft op onze darmflora.

Bron | Scientias

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden