Margriet logo
null Beeld

Onderzoek: ‘Volkoren brood en pasta zijn niet alleen gezond, je leeft er ook langer door’

We horen heel wat nieuws over hoe ongezond brood, pasta en andere koolhydraten zouden zijn. Nieuw onderzoek zegt echter het tegenovergestelde: volkoren brood en pasta zijn niet alleen gezond, maar zorgen er óók nog eens voor dat we langer leven.

Een dieet waarbij je de meeste van je eiwitten uit plantaardige voeding – inclusief brood en pasta – haalt, is volgens de wetenschappers een stuk gezonder dan een eiwitrijk dieet met veel vlees.

Onderzoek

Voor de studie, die gepubliceerd werd in the Journal of the American Medical Association, analyseerden de onderzoekers de gegevens van ruim 400.000 mensen. Het dieet van maar liefst 237.036 mannen en 179.068 vrouwen werd over een periode van zestien jaar gevolgd. Daarbij keken de onderzoekers vooral naar hoe de deelnemers aan hun eiwitten kwamen. Haalden ze die uit dierlijke bronnen of kozen ze juist voor plantaardige varianten?

Lees ook: Dít kan er gebeuren als je te veel eiwitten eet

Plantaardige eiwitten

Wat bleek? Mensen die vooral eiwitten uit plantaardige bronnen haalden, hadden minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die voornamelijk eiwitten uit dierlijke producten consumeerden. Bij plantaardige eiwitten denk je misschien niet meteen aan brood, pasta en andere granen, maar toch kwam volgens de onderzoekers de helft van alle dagelijks gegeten eiwitten uit die bronnen. Andere voorbeelden van plantaardige eiwitten zijn noten, bonen en tofu. Omdat je minder kans hebt op hartaandoeningen, zouden volkoren producten dus zorgen dat je langer leeft.

Langer leven door volkoren brood en pasta

De onderzoekers zagen zelfs dat het verschil vooral groot was wanneer mensen vlees en eieren inruilden voor volkoren brood, pasta en andere graanproducten. Eieren vervangen voor een plantaardig eiwit zorgde bijvoorbeeld dat mannen 24 procent minder kans hadden op hartaandoeningen; bij vrouwen was dat 21 procent. Wanneer al het vlees vervangen werd door volkoren brood en pasta, nam de kans op hart- en vaataandoeningen met 13 procent af bij vrouwen en 15 procent bij mannen.

Tien procent daling

Gemiddeld bestond zo’n 15 procent van de voedingsinname van de deelnemers uit eiwitten. Door slechts 3 procent van die eiwitten te vervangen door plantaardige varianten, zou je volgens de wetenschappers je hart al gezonder maken. Daarmee zou je namelijk de kans op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten met zo’n 10 procent laten afnamen. Wil je langer leven, dan kun je volgens dit onderzoek toch écht beter gaan voor een volkoren boterham dan een biefstukje.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Newsweek

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden