null Beeld

Onderzoek: vijftigplussers smeren zich níet vaak genoeg in met zonnebrandcrème

Hoe ouder Nederlanders worden, hoe lakser ze zijn met zonnebrandcrème. Van de vijftigers smeert nog bijna driekwart hun huid in als ze voor langere tijd in de zon zijn, maar van de zeventigplussers doet slechts de helft dat, voor bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek via het Nationale 50Plus Panel.

Artsen maken zich daarom

grote zorgen: juist déze groep heeft het grootste risico op huidkanker.

Zonnebrandcrème smeren

Veel vijftigplussers blijken zich écht nog te weinig bewust te zijn van de risico’s van te lang onbeschermd in de zon zijn. Ook weten velen niet dat je onder een parasol of bij bewolking ook kunt verbranden. Van de mensen die wel zonnebrandcrème smeren in de zon, blijkt ook nog niet eens de helft dat vaak genoeg te doen (elke twee uur). Ook een pet of hoedje tegen de zon is niet populair in deze groep: slechts 38 procent draagt buiten een hoofddeksel.

Lees ook: Waarom je altijd zonnebrandcrème moet gebruiken, zelfs nu je meer binnen zit

Huidkanker

Omdat ze zich niet bewust zijn van de risico’s van zon, weten ze vaak ook niet voldoende over huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Eén op de vijf mensen krijgt ermee te maken en vooral ouderen vormen hier een risicogroep. Toch maakt slechts één op de tien, van de 1190 ondervraagde vijftigplussers uit het onderzoek, zich zorgen om deze vorm van kanker.

Verdacht plekje huid

Ook het controleren van de huid op deze vorm van kanker blijken ze dan niet vaak genoeg te doen. Dit zou éigenlijk elk half jaar moeten, maar van de bevraagde vijftigplussers doet 37 procent dit regelmatig, vrouwen iets vaker dan mannen. Als ze dan een verdacht plekje op hun huid zien, gaat slechts zeventig procent naar de huisarts om het te laten controleren. Maar veel doen dat niet meteen: de helft van de deelnemers zou nog even wachten met naar de dokter gaan. Niet alleen in deze coronatijd, maar ook op andere momenten stellen ze zo’n bezoek uit. Zorgwekkend, omdat júist bij huidkanker het volgens specialisten zo belangrijk is om er zo snel mogelijk bij te zijn. Meer lezen over het herkennen van huidkanker? Lees dan hier verder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden