null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Verstandig om tweede Pfizer-prik uit te stellen’

Ouderen die na twaalf weken de tweede vaccinatie van het Pfizer-coronavaccin kregen, maakten meer antistoffen aan dan mensen bij wie er drie weken tussen beide prikken zat. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat zegt aan te tonen dat het uitstellen van de tweede Pfizer-prik zinvol is.

De studie werd gedaan door onderzoekers van de Britse Universiteit van Birmingham.

Tweede Pfizer-prik uitstellen

In het Verenigd Koninkrijk werd een aantal maanden geleden besloten om de tweede Pfizer-prik uit te stellen. Door de periode tussen twee prikken te verlengen van drie naar twaalf weken, konden meer mensen sneller hun eerste vaccinatie kregen. Zeker met de hoge cijfers door de Britse coronavariant, vonden experts dat noodzakelijk.

3,5 keer meer antistoffen

Om het effect van het uitstellen van die tweede Pfizer-prik te onderzoeken, namen onderzoekers van de Universiteit van Birmingham 175 tachtigplussers onder de loep. En wat bleek? De ouderen die de zogenoemde booster pas na twaalf weken kregen, was de hoeveelheid antistoffen uiteindelijk zo’n 3,5 keer zo hoog als bij hun leeftijdsgenoten die de tweede prik al na drie weken kregen. De veranderingen in de wachttijd tussen de twee prikken, lijkt voor de Britten dus zeer goed uit te zijn gepakt voor deze groep ouderen.

Lees ook:

Artsen ontdekken oorzaak waarom sommige mensen zó ziek worden van corona

Zes weken in Nederland

In Nederland zit er meestal tussen de vier tot zes weken tussen de eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin. Een langere pauze zou volgens deze studie effectiever zijn voor de oudere doelgroep. Maar die groep is inmiddels bijna volledig gevaccineerd. Of het uitstellen van de tweede Pfizer-prik hetzelfde effect heeft bij jongere mensen, is nog onduidelijk. Daarvoor is extra onderzoek nodig, dat op verschillende plekken uitgevoerd wordt. Ook om te weten of de resultaten eveneens voor andere mRNA-vaccins gelden, is aanvullend onderzoek nodig.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

De dubbeldikke Margriet 21/22 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week een interview met Undercover-sterren Elise Schaap en Frank Lammers, een kort verhaal van Marion Pauw, acht zomerse DIY-ideeën, een bloemenkalender en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden