Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘veganisten hebben ruim veertig procent meer kans op botbreuken’

veganisten-hebben-ruim-veertig-procent-meer-kans-op-botbreuken.jpg

Eet je een plantaardig dieet? Dan is de kans dat je een been of heup breekt, aanzienlijk hoger dan wanneer je wél dierlijke producten eet. Dat zeggen onderzoekers van de University of Oxford. Veganisten zouden tot wel 43 procent meer kans hebben op botbreuken.

Gelukkig is die kans wel aanzienlijk te beperken als je als veganist voldoende van de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Kans op botbreuken

Om de gevolgen van een plantaardig dieet op de kwaliteit van de botten te onderzoeken, volgden wetenschappers ruim 55.000 mensen voor een langere tijd. Gemiddeld hielden de deelnemende veganisten én vleeseters achttien jaar bij hoe hun dieet eruitzag. Ook noteerden ze of ze botbreuken opliepen in die periode. Met bijzondere resultaten, stellen de onderzoekers. Veganisten blijken namelijk maar liefst 43 procent méér kans te hebben op een botbreuk, dan mensen die wel dierlijke producten eten. Vooral heupen en benen werden aanzienlijk vaker gebroken, staat in het onderzoek.

Calcium en eiwitten

De wetenschappers denken dat een groot deel van de oorzaak voor de botbreuken bij veganisten komt door de verminderde hoeveelheid calcium en proteïne in hun dieet. Vooral calcium zou een belangrijke rol spelen, en is een stof die veganisten (zonder supplementen) vaak in mindere mate binnenkrijgen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de opbouw en onderhoud van je botten en je beschermt tegen botontkalking. Het komt vooral voor in zuivelproducten, die mensen met een plantaardig dieet niet consumeren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

BMI kan oorzaak zijn

Volgens de onderzoekers kan niet alleen het dieet, maar ook het BMI van de veganisten een uitleg geven over de grotere hoeveelheid botbreuken. Het BMI van mensen die een plantaardig dieet volgen, is vaak lager dan die van mensen die vlees en andere dierlijke producten eten. Een laag BMI kan zorgen voor meer botbreuken, omdat er minder bescherming is bij een val. Het kan ook zijn dat juist de combinatie van BMI, en de verminderde inname van voedingsstoffen, voor de toename in botbreuken bij veganisten zorgt.

Beperkingen

Toch moeten we bij dit onderzoek wel een kanttekening maken. Een beperking van het onderzoek is dat de meerderheid van de participanten vrouwelijk en wit-Europeaans was, waardoor het geen volledige afspiegeling van de samenleving is. Daarnaast is de oorzaak van de botbreuken van veganisten niet meegenomen in de studie; waardoor niet duidelijk is of zij bijvoorbeeld meer sporten, waarbij blessures voor kunnen komen.

Gezond plantaardig eten

Volgens de onderzoekers kunnen veganisten dit zien als een waarschuwing, waarbij de gevolgen van een onvolledig dieet naar voren komen. Gelukkig betekent dat niet dat plantaardig eten ongezond is, zolang het maar op de juiste manier gedaan wordt. Dat vertelt ook voedingsdeskundige Tuinier van Nutrimedia aan RTL Nieuws: “Je kunt best plantaardig eten: maar doe dit wel met volle aandacht. Je kunt niet zomaar zuivel weglaten en er niets voor in de plaats nemen. Kies dan voor een goed plantaardig alternatief met voldoende calcium en eiwitten.” Denk dan bijvoorbeeld aan vleesvervangers met veel eiwitten. Ook zijn er verschillende plantaardige varianten op yoghurt en melk mét toegevoegd calcium.

Lees ook:
Minderen met zuivel? In déze voedingsmiddelen zit ook calcium

Bron | Metro UK, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant