null Beeld

Onderzoek: ‘Veel zout eten is slecht voor je immuunsysteem’

Dat te veel zout eten slecht is voor je bloeddruk weten we inmiddels allemaal wel. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat zout ook een negatieve invloed heeft op je immuunsysteem.

Zo’n 75 procent van alle Nederlanders krijgt meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid in ons land. Dat blijkt nu dus nóg een extra gevolg te hebben.

Eerste bewijs

In Nederland eten we dus te veel zout. Dat je daardoor een grotere kans hebt op een hoge bloeddruk, en dus de kans op een hartaanval of herseninfarct vergoot wisten we al. Maar nu hebben onderzoekers van een universitair ziekenhuis in het Duitse Bonn dus ontdekt dat die hoge zoutinname ook een gedeelte van ons immuunsysteem verzwakt. Volgens professor Christian Kurts is dit de eerste keer dat er bewijs is dat zout slecht is voor je afweersysteem.

Zes gram zout extra

Muizen die buitengewoon veel zout te eten kregen, bleken veel eerder bacteriële infecties op te lopen en er minder snel van te genezen. Daarna besloten de onderzoekers om dit ook te testen op mensen. Ze lieten vrijwilligers zo’n zes gram zout per dag extra eten. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je zou vinden in twee fastfoodmaaltijden, zoals een hamburger en een portie patat. En wat bleek? Ook bij mensen was een verzwakt immuunsysteem te constateren.

Lees ook: Zeezout, Keltisch zout of juist Himalayazout: wat is de gezondste soort?

Huid werkt anders

Tot nu toe werd er eigenlijk gedacht dat zout ons immuunsysteem een boost kon geven. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat een dieet hoog aan zout infecties door parasieten op de huid sneller laat genezen. Maar, zeggen de onderzoekers nu: dat geldt alleen voor de huid. Dat is namelijk het enige orgaan dat extra zout opneemt wanneer je er meer van eet. Ons lichaam houdt – uit bescherming – de concentratie van zout in ons bloed en onze organen op een constant niveau.

Bacteriën

De nieren filteren extra zout uit het bloed en dat verlaat dan via je urine je lijf weer. Alleen heeft dat een vervelende bijwerking. Het zorgt er namelijk voor dat een bepaalde stof, de glucocorticoïden, worden opgestapeld in ons lichaam. Deze stof hindert de werking van één van de belangrijkste cellen in ons immuunsysteem. Die cellen, de granulocyten, zorgen ervoor dat bacteriën opgeruimd worden in ons lichaam. Het gaat hier wel alleen om de cellen in ons immuunsysteem die vechten tegen bacteriën, en dus niet die ons beschermen tegen bijvoorbeeld het griep- of coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |Science Daily, HLN

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden