Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Volgens dit onderzoek is vasten wél goed voor je gezondheid

young-healthy-girl-on-home-scales.jpg

De ene dag alles eten wat je wilt, en de andere dag op een houtje bijten. Klinkt niet ideaal, maar het schijnt toch echt te werken voor het kwijtraken van die vervelende kilo’s.

En dat niet alleen, maar het is ook goed voor de algehele gezondheid, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Graz in Oostenrijk.

36 uur lang vasten

Voor het onderzoek werden zestig vrijwilligers gevraagd deel te nemen aan een experiment, dat vier weken duurde. De ene helft van de groep moest hun gewone dieet blijven volgen, terwijl de andere groep het vastendieet moest volgen. Dit dieet houdt in dat er 36 uur lang gevast wordt (twee nachten en één dag), gevolg door twaalf uur eten.

Minder calorieën

En wat je misschien al zou verwachten, gebeurde ook. Op de dagen dat de deelnemers wél mochten eten, namen ze het er ook goed van. Maar toch aten ze op die dagen uiteindelijk minder dan wanneer ze in hun normale eetpatroon deden. In totaal kregen ze zo’n 35 procent minder calorieën binnen. Best een groot verschil, dus.

Lees ook:
Het ketodieet: dit zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid

Lichamelijke gezondheid

Gemiddeld verloren de deelnemers die het vastendieet volgden zo’n 3,5 kilo tijdens het experiment. Bovendien had het vasten ook positieve gevolgen voor de algehele lichamelijke gezondheid. Gedurende het experiment werden factoren als cholesterol, buikvet, aminozuren en ketonen gemeten. Deze staan in verband met het risico op hart- en vaatziekten. Op alle gebieden was er een positieve verandering te zien, waardoor het gezondheidsrisico verminderde.

Menselijke evolutie

Dit dieet is daarmee ook gezonder dan een ‘gewoon’ caloriearm dieet, stellen de onderzoekers. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid, en bloedarmoede en een verminderde weerstand tot gevolg hebben. Het vastendieet schijnt deze risico’s niet te hebben. De wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met de menselijke evolutie. Vroeger kenden mensen ook perioden van honger, afgewisseld met perioden waarin er wél eten was. Ons lichaam is dit dus gewend.

Wilskracht

Toch is dit dieet niet voor iedereen weggelegd, en je kunt daarom beter eerst met een arts overleggen voordat je het probeert. Je moet namelijk wel in goede gezondheid verkeren om zeker te weten dat dit dieet niet gevaarlijk voor je is. En dan nog de wilskracht vinden om 36 uur lang niets te eten…

Bron | Medicalnewstoday.com, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Kortom, alles om op elke leeftijd energie op te doen en uit je leven te halen wat erin zit.

Bestellen kan hier.

 

Ook interessant