null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Onderzoek: ‘Vaccinatie helpt soms bij langdurige coronaklachten’

Kan een vaccinatie mensen met langdurige coronaklachten helpen? Dat zou kunnen, zeggen wetenschappers van de University of Bristol. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat mensen met long covid een vooruitgang zagen in hun symptomen na de prik.

Het gaat op dit moment nog om een zeer kleinschalig onderzoek, dus het is te vroeg om conclusies te trekken. Maar een aantal wetenschappers en artsen is wel voorzichtig hoopvol over dit effect van de vaccinaties bij mensen met langdurige coronaklachten.

Long covid

Exacte cijfers zijn er (nog) niet, maar ongeveer tien procent van de mensen die besmet raakt met het coronavirus, heeft na twaalf weken nog steeds klachten. Een gedeelte van hen is zelfs na een half jaar nog niet weer op de been. Zij hebben bijvoorbeeld al langere tijd last van vermoeidheid, benauwdheid, slapeloosheid en extreme spierpijn. Waarom sommige mensen zo langzaam - of zelfs niet volledig - herstellen van het coronavirus is nog onbekend. Hoewel diverse studies wijzen op mogelijke oorzaken, zoals een schildklierontsteking of een extreme immuunreactie, is er nog geen duidelijkheid.

Vaccinatie bij langdurige coronaklachten

Maar welke invloed heeft het COVID-vaccin bij mensen die langdurig last hebben van coronaklachten? Dat wilde een groep wetenschappers in Bristol uitzoeken. Met 66 proefpersonen is het volgens de onderzoekers echt nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken uit deze kleinschalige studie, maar ze zijn wel hoopvol. Zo zagen de wetenschappers namelijk een ‘kleine vooruitgang’ in de vermindering van de klachten bij gevaccineerde proefpersonen die al langer met symptomen van het virus kampen.

De 44 proefpersonen met langdurige coronaklachten die een vaccinatie hebben gehad (van AstraZeneca of Pfizer), lieten een afname van 23,2 procent van de symptomen zien in de maanden na de prik. Daar tegenover stond een groep van 22 proefpersonen met long covid zónder vaccinatie. Bij hen namen de symptomen met vijftien procent af in dezelfde periode.

Lees ook:

Dít zijn de meest gemelde bijwerkingen van de coronaprik

Mogelijke oorzaak voor aanhoudende klachten

Volgens immunoloog Dr. David Strain, betrokken bij een Brits onderzoeksteam naar langdurige coronaklachten, is het hoopvol dat een vaccinatie mogelijk de symptomen laat afnemen. "Maar het brengt ons mogelijk ook een stap dichterbij het ontdekken van de oorzaak van long covid",vertelt hij aan The Telegraph.

Er zijn verschillende mogelijke theorieën die kunnen verklaren waarom zo’n coronaprik helpt bij langdurige symptomen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat er ergens in het lichaam van de patiënt nog virusdeeltjes ‘opgeslagen’ liggen, bijvoorbeeld in de darmen. Die worden dan door antistoffen, die het lichaam aanmaakt na het vaccin, wél opgeruimd. Een andere optie is dat de vaccinatie het immuunsysteem een boost geeft om te ‘resetten’. Daardoor ruimt het oude virusdeeltjes op en kan het lichaam weer tot rust komen. Toch zullen verdere wetenschappelijke onderzoeken afgewacht moeten worden, voordat er verdere conclusies kunnen worden getrokken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Telegraph, The Independent

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden